the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Malta
  5. Architecture Project
  6. 2007
  7. Malta Maritime Trade Centre / Architecture Project

Malta Maritime Trade Centre / Architecture Project

  • 01:00 - 4 May, 2014
Malta Maritime Trade Centre / Architecture Project
Malta Maritime Trade Centre / Architecture Project, © David Pisani
© David Pisani

© David Pisani Courtesy of Architecture Project Courtesy of Architecture Project © Teresa Sciberras + 16

© David Pisani
© David Pisani

Text description provided by the architects. The project involved the construction of an office complex to house the offices of the Malta Maritime Authority and those of other maritime related entities. Although the form of the new building reflects its building program, it is derived principally from the ground conditions. The pre-existing bedrock was, over the years, extended to form quays created from the deposit of material and casting of concrete, and the requirement to avoid expensive pile foundations was therefore what eventually dictated the L-shape of the new building.

Floor Plan
Floor Plan

A central block contains the main entrance and principal functions and acts as a distributor to the two wings. The three distinctly identifiable blocks sit on a platform which houses the floor where all maritime related bodies come together and interact. This is also the floor dedicated to the interface with the public and lies directly above a naturally ventilated car park facing the sea.

© Teresa Sciberras
© Teresa Sciberras

The building responds to the harsh environment created by the heavily trafficked thoroughfare skirting the north facade by turning its back on it and having its entrance on the south-facing harbour façade that opens itself up to the bright natural light and views. A service spine containing vertical circulation cores, storage rooms and toilets, placed just behind the North façade, further enhances the detachment of the building from its polluted surroundings.

Courtesy of Architecture Project
Courtesy of Architecture Project

Metal louvered screens on the South facades protect the glazed surfaces from the summer sun whilst allowing the lower incidence rays to penetrate in winter. The optimization of the screen geometry was derived from studies on the shading, day lighting and visual performance of the screens to provide the maximum solar protection (reducing cooling loads) and daylight control combined with minimum loss in visual transparency.

Courtesy of Architecture Project
Courtesy of Architecture Project

To be able to achieve this equilibrium, parametric studies and simulations were carried out. The screen consists of 30mm diameter cylinders with 100mm vertical spacing and vertical framing at 1m intervals. The screen lies 650mm from the building façade, horizontal walkways running in the gap on each level. The screen cylinders, framing and walkways have an anodized aluminium surface finish with a reflection of 60% to allow for weathering and to reduce the possibility of glare from the screen itself.

Courtesy of Architecture Project
Courtesy of Architecture Project

The screens provide up to 60% shading to the facades of the building during the summer months, reducing the peak simultaneous cooling demand for the MMA building by around 10%, and providing significant savings in plant and equipment costs.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Architecture Project
Office
Cite: "Malta Maritime Trade Centre / Architecture Project" 04 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/502293/malta-maritime-trade-centre-architecture-project/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments