Zoom image | View original size
The project involved the construction of an office complex to house the offices of the Malta Maritime Authority and those of other maritime related entities. Although the form of the new building reflects its building program, it is derived principally from the ground conditions. The pre-existing bedrock was, over the years, extended to form quays created from the deposit of material and casting of concrete, and the requirement to avoid expensive pile foundations was therefore what eventually dictated the L-shape of the new building. A central block contains the main entrance and principal functions and acts as a distributor to the two wings. The three distinctly identifiable blocks sit on a platform which houses the floor where all maritime related bodies come together and interact. This is also the floor dedicated to the interface with the public and lies directly above a naturally ventilated car park facing the sea. View more View full description
Share Share