We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Parkrand / MVRDV

Parkrand / MVRDV

© Rob't Hart© Rob't Hart© Rob't Hart© Rob't Hart+ 25

  • Proyect Team:Sandor Naus, Marc Joubert, Anet Schurink, Jeroen Zuidgeest, Marin Kulas, Sven Thorissen, Joanna Gasparski, Jaap van Dijk, Gabriella Bojalil, Arjan Harbers
  • Facilitary Office:W.M.B.
  • Delft Nl:Jan Versteegen
  • Services And Building Physics:Cauberg Huygen
  • Graphic Design Signage:Thonik
  • Face Brick Stone Collaborator:Royal Tichelaar Makkum NL
  • Design/Furnishing Of The Outdoor “Interior” Space:Richard Hutten, Rotterdam NL
  • Budget:EUR 28.5 Million
  • Partners In Charge:Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
  • City:Amsterdam
More SpecsLess Specs
Floor Plan 2
Floor Plan 2

“Buurt 9” (Neighbourhood 9) forms part of the garden cities west of Amsterdam. It consists of 174 standard small housing units, located in three L-shaped buildings and positioned next to a small park.

The new design relocates the housing into one compact but impressive volume thereby conserving more space for the park. The proportions of the outline for the block, 135 m long by 34 m high and 34 m deep, could be considered as mansion-like in relation to the even more spacious park. A new ‘country estate’ arises that adds character to the park.

© Rob't Hart
© Rob't Hart

The programme includes five towers that are sandwiched between a large, raised communal patio and a series of rooftop penthouses. This creates an open and airy block, and offers different views from all directions. The semi-public patios is raised so that its overlooks the park.

© Rob't Hart
© Rob't Hart

The garden offers protection from rain and wind, secured access, and more intimate spaces and playgrounds. It will be used more frequently and by different people than the park. This area becomes a central space for the inhabitants, an outdoor ‘living room’. This idea is accentuated by the use of soft furniture, decorative walls, ceiling and floor finishes, plants, and ‘chandeliers’.

© Rob't Hart
© Rob't Hart

The towers are positioned in such a way that they do not block views from the neighbourhood to the park. They also allow all of the apartments a view to the park and an orientation to the sun. This is achieved by perforating the roof plate in three places.

Section 1
Section 1

The perforations are repeated at the ground floor, forming two courtyards that offer light, view and access to the apartments on the first level.With these techniques, the Parkrand building adds both more ‘garden’ and more ‘city’ to the developing Western Garden Cities of Amsterdam. It continues in the optimistic architectural tradition that characterizes the history of these neighborhood

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Geuzenveld, Amsterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Parkrand / MVRDV" 01 May 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/501413/parkrand-mvrdv> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.