the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. United States
  5. Clark Nexsen
  6. 2012
  7. UNC Coastal Studies Institute / Clark Nexsen

UNC Coastal Studies Institute / Clark Nexsen

  • 01:00 - 18 April, 2014
UNC Coastal Studies Institute / Clark Nexsen
UNC Coastal Studies Institute / Clark Nexsen, © Mark Herboth
© Mark Herboth

© Mark Herboth © Mark Herboth © Mark Herboth © Mark Herboth + 18

  • Architects

  • Location

    Wanchese, NC, United States
  • Principal in Charge

    Clymer Cease, AIA, LEED AP
  • Senior Project Architect/Designer

    Don Kranbuehl, AIA, PE, LEED AP BD+C
  • Senior Project Architect

    David Francis, AIA, LEED AP
  • Area

    63190.0 ft2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Mark Herboth
© Mark Herboth
  • Designer

    Beth Mitchell
  • Interiors

    Marni Rushing, IIDA, LEED AP
  • Client

    Eastern Carolina University

Floor Plan
Floor Plan

The mission of the UNC Coastal Studies Institute is to be a model of sustainability through its architecture, building systems, and through the research it conducts. The facility provides a venue for inter-institutional collaboration and offers a new national resource for coastal education. The building was designed to minimize its impact on the land, but to also anchor itself to the place – an existing landscape of fragile wetlands and waterways. The building’s form is a simple bent bar elevated above the land. The form was derived from the site by orienting the long face of the bar to the south and bending it to align with and capture a view down an existing canal. It hovers over a concrete plinth which raises the ground floor above the 100 year flood plain.

© Mark Herboth
© Mark Herboth

The plinth employs a series of concrete walls to create site extensions into the landscape which also function as places for gathering and outdoor education. The bent bar form acts as a medium for viewing and experiencing the expansive landscape through its use of indoor-outdoor spaces. The articulation of the bar was achieved by subtracting layers to create outdoor covered spaces at each end and overhangs on the north and south glass curtain wall openings. Gathering spaces for collaboration reside at the ends of the bar where there are expansive views across the wetlands.

© Mark Herboth
© Mark Herboth

The harsh and severe coastal environment provided inspiration for the building’s design as well as an opportunity to create a facility that encourages interaction among the students, faculty, and the public.  Organized into three levels, all public spaces are concentrated on the lower floors while the private research spaces are on the upper floor. The ground floor is primarily open to the outside to create large, covered outdoor educational spaces and to allow panoramic views of the sound and wetlands. The levels are connected by a three story lobby space and a pair of steel and cable rail stairs which touch the ground.

Diagram
Diagram

The building’s material palate is carefully selected for the harsh coastal environment with mostly local materials while providing durability and ease of maintenance. The primary exterior materials are the exposed concrete structure, a rainscreen fibercement panel system and cypress rainscreen siding. To respond to the harsh ground floor conditions of periodic flooding, the lower floors walls are all built with concrete masonry unit walls while the upper floor walls are constructed with lighter metal studs and storefront. Natural light is also employed as a material saturating interior corridors through the use of high ceilings, transparent corridors walls, and clerestory windows.

© Mark Herboth
© Mark Herboth

The facility is LEED Gold certified and showcases a number of innovative features that help protect the land, water and natural resources. The land was carefully treated by balancing cut and fill and by using constructed wetlands and bioretention areas to capture and treat all storm water on the site. The ground is covered with all high-reflective materials and indigenous plants. The building also uses an on-site underground waste water treatment system and captures all of the roof rainwater to be used for non-potable water uses and for a possible source of future drinking water. The building’s HVAC system is a unique geothermal heat pump system which utilizes a public raw well water line as the source of renewable energy. Rather than drill hundreds of geothermal wells and risk hurting the local aquifers, CSI developed a partnership with the local government to use an existing well water line as the source of geothermal energy. 


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "UNC Coastal Studies Institute / Clark Nexsen" 18 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/497410/unc-coastal-studies-institute-clark-nexsen/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.