the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Youth Center
  4. Germany
  5. Bernd Zimmermann Architekten
  6. 2006
  7. Youth-Club Extension / Bernd Zimmermann Architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Youth-Club Extension / Bernd Zimmermann Architekten

  • 01:00 - 14 April, 2014
Youth-Club Extension / Bernd Zimmermann Architekten
Youth-Club Extension  / Bernd Zimmermann Architekten, © Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart
© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart

© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart © Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart © Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart © Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart + 12

  • Structural Engineer

    Harry Matthies, Bietigheim-Bissingen
  • Timber Construction

    Merk Timber GmbH, Aichach
  • More Specs Less Specs
© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart
© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart

The extension of an existing youth-club-building was the subject of this little project. Instead of a direct continuation to the existing half-timber-house, a detached building was designed, which refers to the existing building and its surrounding by joining almost similar propotions and materials, but at the same time stands up to the surrounding because of the modern use of forms.

Section
Section

Now the extension is also marking the transition to the playground, without blocking off the existing building from it. Among others, this is achieved by the design of the stairway, which is distinctively shown on the outside of the building and leads over to the playground. Inside the new building, the stairs allow a different orientation of the two working rooms: while the ground-floor-room is related to playground, the upstairs room is in line of sight to the existing building.

© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart
© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart

The new house is build as a pure wooden construction, set up on a concrete foundation slab. The bearing stucture is made of massive timber-wall and –ceiling elements. To achieve a homogenous charakter inside the rooms, all surfaces are made of spruce wood.

© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart
© Prof. Valentin Wormbs, Stuttgart

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bernd Zimmermann Architekten
Office
Cite: "Youth-Club Extension / Bernd Zimmermann Architekten" 14 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/496370/youth-club-extension-bernd-zimmermann-architekten/> ISSN 0719-8884