the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. Chile
  5. GH+A | Guillermo Hevia
  6. 2012
  7. Synthon Laboratory Building / GH+A | Guillermo Hevia

Synthon Laboratory Building / GH+A | Guillermo Hevia

  • 00:00 - 17 April, 2014
Synthon Laboratory Building / GH+A | Guillermo Hevia
Synthon Laboratory Building  / GH+A | Guillermo Hevia, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 37

  • Collaborator

    Francisco Carrión G.
  • Bioclimatic Study

    BIOTECH Chile Consultores Ltda.
  • Contractor

    Mena y Ovalle Ltda.
  • Cost

    US $ 8.000.000
  • Año Construcción

    2011 - 2012
  • More Specs Less Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. The Synthon Laboratory Building project is the result of an international architectural competition performed for this company that settles in Chile in 2009. By means of our architecture, we were able to incorporate and capture the concepts of innovation, new technologies and sustainability of the company.

Plan
Plan

First Floor Plan Section 1 Section Elevation 1 + 37

The new corporate image of this pharmaceutical company building is emphatic and categorical. An image of acceptance achieved entirely with steel, both in double perforated skin facades, as well as in the overall structure.

© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma

The building expressed in a "Y" shape seems to float on a self-sustaining lake, to which you enter by a diagonal bridge which is the umbilical cord that correlate the body and the environment.

Section 3
Section 3

The building is completely covered by a mantel of perforated steel and a double skin that helps protect from light and solar radiation. By a natural Venturi system, on the other hand, cooling of the glazed facades by simple evaporation was achieved. Thus, passive strategies such as ventilation, lighting and heat input are incorporated to the buildings as well as the use of solar power, hot water services and sustainable incorporated gardens.

© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Cristóbal Palma + 37

The building looks like a floating and solid volume, that triggered by light shows its permeability and transparency, marking the different instances of the day, such as the reflection of natural day light or dusk displaying in the inside whilst reflecting in the water with different color schemes and spatial dimension patterns.

Section
Section

Steel.

This material allows great formal versatility, plasticity and light control of the interior spaces.

Pre-painted steel coatings which are contrasted with concrete and water and texture which is achieved by changes in perforations, vibrations of light and shade with subtle transparencies, providing an image of lightness and dynamism, controlling and protecting the solar light, are the base line of the new face of the company.

© Cristóbal Palma
© Cristóbal Palma

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Synthon Laboratory Building / GH+A | Guillermo Hevia" 17 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/496177/synthon-laboratory-building-gh-a-guillermo-hevia/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.