the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Wingårdhs Bests Snøhetta, Foster + Partners in Statoil Competition

Wingårdhs Bests Snøhetta, Foster + Partners in Statoil Competition

Wingårdhs Bests Snøhetta, Foster + Partners in Statoil Competition
Wingårdhs Bests Snøhetta, Foster + Partners in Statoil Competition, © Wingårdhs
© Wingårdhs

A jury of seven, consisting of three architects and four Statoil employees, unanimously chose Wingårdhs' design proposal—dubbed "E=mc2"—for the company's campus at Forus West in Norway. Four other firms were shortlisted along with Wingårdhs: Foster + Partners (UK) together with Space Group (Norway), OMA (the Netherlands), Snøhetta (Norway) and Helen & Hard (Norway) together with SAHAA (Norway). OMA, however, pulled out of the competition before the final submission. 

The competition consisted of a proposal for an office building for 3500 work places and a masterplan for the entire Statoil property at Forus West. Wingårdhs' design features an elliptical, chamfered building that tapers to 16 stories, set within a masterplan that will give the company a high degree of flexibility for future development. Statoil announced on Thursday that "The jury sees the potential for [E=mc2"] to be a distinct identity carrier for Statoil, which will both strengthen the Forus area and give Statoil employees pride and inspiration. The project has a significant innovative nature through advanced technological solutions, which fits well with Statoil as a leading technology company. Its clear inclined surface towards the sun is suitable for Statoil's energy and environmental ambitions."

More information about Wingårdhs' winning proposal and images of the other teams' proposals can be found after the break.

Statement from the Statoil Jury. The first building phase of the project proposal is located towards the crossroads in the north west of the site, with close connection to existing building at Forus West and to the central point at Forus and the planned public transport lanes at Vassbotnen. The jury considers this as a solution which offsets that the distance to Forus East has become longer compared to placing the new building in the north east corner. The location contributes to strengthening a desired urbanization of the area, as described in the Forus vision.

© Wingårdhs
© Wingårdhs

The building's ground floor is parallel to Vassbotnen and Svanholmen with large window openings onto these. The visual contacts with the interiors on the ground floor will enrich the area.

© Wingårdhs
© Wingårdhs

Above the ground floor the building has an elliptical form. The building volume is chamfered, falling from a 16 story height towards ground floor facing south. The sloping south facing roof surface consists of glass and solar panels with recessed terraces. This gives the building a strong and distinctive shape.

Parking facilities with an overhead sports hall are placed under an undulating roof surface along Vassbotnen.

© Wingårdhs
© Wingårdhs

The program requires that the new building should be a passive house, but has not requested a calculation that documents this. According to the jury's assessment, this project has a great potential to achieve such energy objectives. One obtained assessment of HVAC consultant support this, and describes the author's energy and climate strategy as inspiring and confident.

The entrance is located on the south side and relate to existing buildings in a good way. The entrance is designed in a friendly and welcoming manner. Office areas and working environment are solved in an inspiring, clear and forward-looking manner. All work places are against the facade with daylight and views.

© Wingårdhs
© Wingårdhs

Service areas with toilets, meeting rooms, technical rooms, etc., are placed as a clear separation between workplace and social meeting areas and communication areas in the building's core. This core has a very attractive design, located around and in between three large, open atriums, where elevator cores and open staircases are located. The atria and the short distance up to the sloping glass roof also gives these core areas good lighting. The solution provides opportunities for varied design and motivates collaboration, both formally and informally.

Because of the building's sloped shape, the office floors get progressively smaller toward the top. This results in different group sizes and identity, which the jury sees as positive. The gradual areal reduction also means that the atria are becoming fewer and cropped differently on each floor, which contributes to variation and provides exciting spatial sequences.

© Wingårdhs
© Wingårdhs

A control counting shows that the project responds very well to the program’s area and functional requirements. The requirements for the number of work places, focus rooms, social areas, meeting spaces and canteen capacity are met in a very good way. The project proposal is well documented and a precise counting showed that the project meets the program requirements.

The project has some fire safety challenges. The jury has obtained a fire professional assessment which concludes that these can be solved. This involves, among other things, the glazing throughout the atria in the building's core and at the forefront of the terraced office spaces against the glass ceiling in the south. The project has good potential to be a great landmark and a point of reference in the Forus area. It has a distinctive, easily readable, iconic shape with high quality figure. It is both a low and a lofty building and relate well to the site, to the existing building and to Forus. It is this project that maintains coexistence with existing Forus West building in the best possible way.

The jury sees the potential for [E=mc2] to be a distinct identity carrier for Statoil, which will both strengthen the Forus area and give Statoil employees pride and inspiration. The project has a significant innovative nature through advanced technological solutions, which fits well with Statoil as a leading technology company. Its clear inclined surface towards the sun is suitable for Statoil's energy and environmental ambitions.

Because of a very space efficient building shape and office solution, the gross area is far lower than the other project proposals.

The master plan shows a development in three phases. The first building phase of the project proposal is located towards the crossroads in the north west of the site, with close connection to existing building at Forus West, to the central point at Forus and the planned collective axis at Vassbotnen. The first phase consists of an office building with 3,500 work places.

The next two phases are of two similar shaped buildings, although with lower and smaller footprints and with a capacity of approximately 2,000 and 2,400 work places.

The project's total development provides a relatively high degree of flexibility because the three buildings are of varying size from 2 000-3 500 work places. Moreover, it also provides flexibility for existing Forus West that may be retained until phase 3.

Emphasis is placed on park-like landscaping along an inner pedestrian zone, clearly separated from parking areas and other traffic. The pedestrian zone runs diagonally through from the future large parking construction at Svanholmen towards the crossing of the highway and to Forus East, connecting the entrances of the three buildings and creating a number of informal meeting places and attractions. In the jury's opinion, this is a successful approach. The traffic pattern shown is vague in relation to transport of goods, other motorists and pedestrians.

The draft provides for the southern part of the site for alternative use, but does not show any suggestions for how it can be utilized.

Entries from the Foster + Partners (UK) together with Space Group (Norway), Snøhetta (Norway) and Helen & Hard (Norway) together with SAHAA (Norway):

“Cambia Siempre” - Foster + Partners together with Space Group.
“Cambia Siempre” - Foster + Partners together with Space Group.
“Cambia Siempre” Masterplan Proposal - Foster + Partners together with Space Group.
“Cambia Siempre” Masterplan Proposal - Foster + Partners together with Space Group.
“The Geology of Minds” - Helen og Hard together with SAHAA
“The Geology of Minds” - Helen og Hard together with SAHAA
“The Geology of Minds” Masterplan - Helen og Hard together with SAHAA
“The Geology of Minds” Masterplan - Helen og Hard together with SAHAA
"A Walk in the Park" - Snøhetta
"A Walk in the Park" - Snøhetta
"A Walk in the Park" Masterplan - Snøhetta
"A Walk in the Park" Masterplan - Snøhetta

News via Statoil's official site.

View the complete gallery

Cite: Becky Quintal. "Wingårdhs Bests Snøhetta, Foster + Partners in Statoil Competition" 07 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/493838/wingardhs-bests-snohetta-norman-foster-in-statoil-competition/> ISSN 0719-8884
Read comments