the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Knut Hjeltnes
  6. 2012
  7. House Sømme / Knut Hjeltnes

House Sømme / Knut Hjeltnes

  • 01:00 - 30 March, 2014
House Sømme / Knut Hjeltnes
House Sømme  / Knut Hjeltnes, Courtesy of Knut Hjeltnes
Courtesy of Knut Hjeltnes

Courtesy of Knut Hjeltnes Courtesy of Knut Hjeltnes Courtesy of Knut Hjeltnes Courtesy of Knut Hjeltnes + 25

  • Design Team

    Øystein Trondahl, Nils Ole Bae Brandtzæg, Nils Erik Hjorth Joneid, Sieglinde Muribø
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Knut Hjeltnes
Courtesy of Knut Hjeltnes

Section Z
Section Z

Oslo suburbia is full of big villa sites which is gradually being densified by building smaller houses in the garden. The Oslo building regulations, specially regarding restrictions in built area, makes this a challenging task.

Courtesy of Knut Hjeltnes
Courtesy of Knut Hjeltnes

This specific project aims at taking full advantage of the excisting site qualites with a compact living space.

Courtesy of Knut Hjeltnes
Courtesy of Knut Hjeltnes

Concrete is used to deal with the sloping terrain and the negotiation between private and open common space. A wooden floor is inserted into the middle floor volume to connect the spaces shared by the whole family with the green garden.

A more closed wooden box, clad in bamboo, contains the kids section, while the lower part of the house is a secluded area for the adults.


View the complete gallery

About this office
Knut Hjeltnes
Office
Cite: "House Sømme / Knut Hjeltnes" 30 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/490022/house-somme-knut-hjeltnes/> ISSN 0719-8884