the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. China
  5. Sunlay Design Group
  6. 2013
  7. Vanke Orange City Sales Center / Sunlay Design Group

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Vanke Orange City Sales Center / Sunlay Design Group

  • 00:00 - 26 March, 2014
Vanke Orange City Sales Center / Sunlay Design Group
©  SHU He
© SHU He
  • Architects

  • Location

    Beijing, China
  • Architect in Charge

    Zhang Hua
  • Design Team

    Fan Li, Tan Qingjun, Sun Rui, Zhang Yong
  • Area

    5100.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

    ©  SHU He ©  SHU He ©  SHU He ©  SHU He + 26

    Vanke Orange City Sales Center / Sunlay Design Group, ©  SHU He
    © SHU He

    Orange is a sunny, energetic, warm, happy, positive and romantic color, which is very fit the future users’ temperament. The building is located at the primary school site; it will be used as a sales office, and transformed to be the school's indoor sport Arena. "Orange" is the theme color that represents the young, sunny and energetic audience. It expresses tension, unbridled creativity, and bursts of energy. Looking at the building from the main walk way on the west side, you can see an orange line from the side wall rises to the building eaves, folds twice to form the roof profile, then extends to the south, and then fold down to the ground. The orange line is made of Parklex material which is made of natural wood veneer. The color is close to orange red, not only fit the theme, but also looks natural.

    Floor Plan
    Floor Plan

    On the west side of the main façade, color fretted glass have been used as vertical shading, each piece of glass is colored orange and white diamond pattern. Looking from far away, the diamond pattern consists three orange circles, again echoes the "orange" theme. External "fold" shows the dynamic of the internal ceiling form. The space is divided by relatively private space at the edge and the remaining space fills the entire building with the full "heights" and "hollow" feeling to emphases the unite spatial mobility and spatial tonality, Public space and office space are separated by white and wood color; these two colors also composed two sides of the "fold”. The building’s internal space and external epidermal are united under the romantic and exciting "orange" theme.

    Floor Plan
    Floor Plan

    For later use as an indoor sport Arena, a 36m X 21m X7m high, column free space is required to accommodate an indoor basketball court. Therefore steel frame structure has been used to achieve the long span.

    ©  SHU He
    © SHU He

    The line structure forms a slope shape giving the building a life and dynamic character. At the mid portion of the building, the folded structure move upward and extend outside, creates a void space for the main entrance. The interspersing fold roof also creates dormant windows naturally and provides a soft natural light, natural ventilation and smoke exhaust for the interior space.

    ©  SHU He
    © SHU He

    Concise form of dislocation makes richer space with deconstruction style. The building becomes more dynamic full of light and vivid. The unique orange body makes the sales office much more recognizable and iconic.

    Floor Plan
    Floor Plan

    Flexible is also a major feature of this building. Considering the fact that it will be turned to an indoor sport Arena, light steel frame has been used to form the second level office area. Partial second floor and the main frame are connected by a special detail which can be removed easily later. That simplified the construction, reduced the cost, and can be changed easily in the future.

    ©  SHU He
    © SHU He

    On the west side of the main façade that faces the pedestrian walk way, color fretted glass have been used as vertical sunshades. Every piece of color fretted glass have orange and white diamond pattern that formed three orange circles, echo the theme of "orange". The vertical shading graphics overlap with interior space, with the viewing angle change, presenting the viewer an interesting overlay.

    ©  SHU He
    © SHU He

    Using the high reflective vertical color fretted glass outside reduces the impact of western sunlight on the building, improves the comfort level, and reduces energy consumption. Follow the "Beijing public building energy efficiency design standards" guide line; we use the <external blinds optimization software V1.1> which Sunlay developed did an external shading coefficient calculation for this shade. The result meets the design specification, and adds the building facade a better design quality and unique characteristics.

    ©  SHU He
    © SHU He

    The orange fold Parklex plank is made of natural wood, which is 100% recycled environmental friendly materials. The color is similar to orange red, fits the theme and appears natural with closer look.

    Section
    Section

    Carefully crafted details that make the best use of facade material. And hide the gutter and storm water drainage. Also integrating design process in junction of exterior envelope and interior space to ensure the design idea can be constructed perfectly.

    Floor Plan
    Floor Plan
    ©  SHU He
    © SHU He

    The HAVC system use floor board air supply, which is better for the higher volume space to follow the principle of hot air floatation and cold air sinking. It improves indoor air quality during summer and winter besides taking away all the duct work above.

    The subway station exit at the biological medicine base is located in the southwest of the site, which is also at the intersection of Xinyuan Street and Yongda road. It is also the main arrival direction by vehicle. Therefore, the initial concept is to make sure that the building has a high exposure and present its best characteristic from this point.

    ©  SHU He
    © SHU He

    Work with the site conditions, the sales office, main courtyard entrance and the subway station are formed into a pedestrian link and rendered a progressive feeling sequence when approaching to the building.

    The interior design concept is looking for a balance within people, environment and architecture, reinforcing natural and visual effect, and articulating stylish thought. Bridging people, art and space, combining art, life, and the impact those coming from naturally formed structure make the space full of energy, life and quality.

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Vanke Orange City Sales Center / Sunlay Design Group" 26 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/489644/vanke-orange-city-sales-center-sunlay-design-group/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.