the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gallery
  4. Canada
  5. Gow Hastings Architects
  6. 2013
  7. Paul H. Cocker Architecture Gallery / Gow Hastings Architects

Paul H. Cocker Architecture Gallery / Gow Hastings Architects

  • 01:00 - 21 March, 2014
Paul H. Cocker Architecture Gallery / Gow Hastings Architects
Paul H. Cocker Architecture Gallery / Gow Hastings Architects, © Shai Gil
© Shai Gil

© Shai Gil © Shai Gil © Shai Gil © Shai Gil + 9

  • Project Team

    Valerie Gow, Jim Burkitt, Hugo Martins, Janice Lee, Anne Ma
  • Mechanical & Electrical Consultants

    Enso Systems Inc.
  • Structural Engineer

    Engineering Link Incorporated
  • More Specs Less Specs
© Shai Gil
© Shai Gil

© Shai Gil
© Shai Gil

The new Paul H. Cocker Architecture Gallery, Gow Hasting’s latest upgrade to Toronto’s Ryerson University’s Department of Architectural Science building is a small architectural insertion with a dramatic presence.

© Shai Gil
© Shai Gil

Directly opposite the main entrance, in a space formerly occupied by a storage room, the gallery pushes into famed Canadian architect Ron Thom’s Brutalist lobby introducing a gleaming white palette to the heavy concrete and quarry tile interior. The gallery also introduces a focal point amidst the complex geometries of beams, columns and staircases. In contrast to these raw orders, the gallery adds carefully crafted detailing and a contemporary sensibility.

Floor Plan
Floor Plan

Oversized, glass pivot doors draw students and faculty through a deep, felt-wrapped threshold and into the fresh white gallery space. As the doors swing open, they create a dramatic entry and a kinetic experience. Thin, white porcelain floor tiles extend beyond the threshold into the lobby, announcing the transformed space.

© Shai Gil
© Shai Gil

The gallery is its own independent unit, pulling away from the existing elements by way of vertical windows. It extends beyond its perceived boundaries, provocatively snagging space in the graduate student lab behind.

© Shai Gil
© Shai Gil

Wrapped in jaunty red felt with stainless steel detailing and joined with a jeweler’s precision, the backside of the gallery is as distinctive as the front. Its felt wall offers itself as a warm, textural surface, an acoustic material and a pin-up space. Functional and playful all at once, this move reminds students that a modest interior intervention can create memorable architecture through creativity and fine craftsmanship.

Ceiling Plan
Ceiling Plan

Inside the gallery, the back wall is faceted into flat sections to maximize the mountable display area. A flexible lighting and hanging system enables the space to be completely reinterpreted with each new show. The exposed ceiling and columns of the gallery preserve the height of the original structure and nod to the space’s transformation.

© Shai Gil
© Shai Gil

Strategically placed slot windows provide sneak peeks into the gallery from an array of prominent public spaces. A feature wall beside the gallery entrance is designed as an illuminated lantern that will integrate innovative student work from Ryerson’s digital fabrication lab.

The thoughtfully crafted architecture gallery breathes clarity into the chaotic environment of Ryerson’s Architectural Science building. The small gesture creates a large impact by providing the school with an adaptive space for exhibition and events.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Paul H. Cocker Architecture Gallery / Gow Hastings Architects" 21 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/487338/paul-h-cocker-architecture-gallery-gow-hastings-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.