the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. Otxotorena Arquitectos
  6. 2013
  7. New building for “El Redin” school in Pamplona / Otxotorena Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

New building for “El Redin” school in Pamplona / Otxotorena Arquitectos

  • 01:00 - 13 March, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
New building for “El Redin” school in Pamplona / Otxotorena Arquitectos
New building for “El Redin” school in Pamplona  / Otxotorena Arquitectos, © Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

© Rubén Pérez Bescós © Rubén Pérez Bescós © Rubén Pérez Bescós © Rubén Pérez Bescós + 23

  • Architects

  • Location

    Pamplona, Navarre, Spain
  • Project Architect

    Juan M. Otxotorena Elizegi
  • Collaborator

    Gloria Herrera Damas
  • Project Area

    1478.0 m2
  • Project Year

  • Photography

    Rubén Pérez Bescós, José Manuel Cutillas
  • Technical Architects

    Isabelino Río Rodríguez, Ignacio Quintana Ortiz, Pablo Tejero Ariño.
  • Structures

    ALBERDI estructuras
  • Construction

  • Site Manager

    Iñigo Sainz
  • Client

  • Budget

    1.081.107 €
  • More Specs Less Specs
© José Manuel Cutillas
© José Manuel Cutillas

Text description provided by the architects. The program is based on the expectations of the students of the school, given the evolution of the demand for plazas. The project is built around the requirements of current legislation, under the specificities of the educational project.

© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

The construction of a new set of classrooms is understood from the outset as an excellent opportunity to reset the appropriateness of the center's facilities. We seek to satisfy the criteria that experience has given us regarding the design of teaching spaces. We face with ambition the discussion regarding the size of the proposed rooms, their spatial and comfort qualities, the design of their functional requirements, the clarity of circulation, the choice of materials, and the efficiency of facilities.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project undertakes the orderly layout of a total of 10 classrooms next to the current campus of the school, in the orchard area of Aranzadi de Pamplona, ​​according to the following structure: 3 classrooms for secondary school, 4 classrooms for senior secondary school, 2 Laboratories, and a Music Room.

© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

The result is a compact building connected to the existing building and dependent on it. It is a trapezoidal volume (14 meters wide by 45 meters long), and consists of 4 floors which are arranged in continuity with the center.

Site Plan
Site Plan

The proposal chooses to exploit the particular conditions of the lot, with a geometry that adapts to the planning regulations and assumes a setback of 5 meters with respect to the perimeter of the plot and internal roads, from the decanted criteria of the center on its location and connections.

© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

This scheme tries to design optimally the relationship between uses and communication, addressing the existing needs in terms of evacuation and access control. Taking advantage of the topography, the level of the ground floor matches the playground located on the North facade, while the basement is directly associated to that in the existing building. The building has two entry points: one in the basement, which relates the general facilities of the center with the new building, and the main entrance, located on the ground floor, overlooking the playground.

© Rubén Pérez Bescós
© Rubén Pérez Bescós

Experience brought the school to show their preference for a ceramic cladding for the new building, addressing a need for greater assurance in terms of maintenance and robustness.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "New building for “El Redin” school in Pamplona / Otxotorena Arquitectos" [Nuevo Edificio para el colegio “El Redin” en Pamplona / Otxotorena Arquitectos] 13 Mar 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <> ISSN 0719-8884