We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Santo Tomas Professional Institute - First Stage / Browne Swett Arquitectos

Santo Tomas Professional Institute - First Stage / Browne Swett Arquitectos

© Nico Saieh© Enrique Browne© Nico Saieh© Enrique Browne+ 32

Santiago, Chile
  • Technical Inspection:Willy Herrera, IBLOCK
  • Lighting:Paulina Sir, Alejandra Ramos
  • Client:CFT-IP Santo Tomás
  • Site Area:9861,5 sqm
  • 2nd Stage Area:10288,3 sqm
  • Total Area:18395,14 sqm
  • 2nd Stage Year:2013 – 2014
  • Architect In Charge:Enrique Browne, Tomás Swett
  • Design Team:Felipe Combeau, Tadea de Ipiña, Olimpia Lira, Cristóbal Teixido, Gonzalo De la Parra, Josefina del Río, Carolina Rocco.
  • City:Santiago
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Sketch
Sketch

The plot is located in a corner of the busy Vicuña Mackenna Avenue, on which an elevated metro runs. Located in front of the site is the largest Campus of one of the most important universities in the country. Its main access is on the diagonal to the site of the Santo Tomás Professional Institute. Another important issue is the oppressive presence of a metro station of 150 meters in length, located in front of the site with the height of 4 floors. The only visual relief occurs at the corner of the site, exactly on the mentioned diagonal. It was thus decided to access the Institute on that axis.

© Enrique Browne
© Enrique Browne

The disorderly neighbourhood didn’t give any kind of indications for a general scheme. The decision was to separate the new building from the chaotic surroundings, creating a green perimeter embankment, which is walk-able. Below the embankment there would be classrooms facing inwards. The embankment is only discontinued by the main access.

Section
Section

As a general scheme, an efficient and proven solution for educational use was chosen. A “hand” with “fingers”, creating open patios that enable the buildings to receive the eastern, north and western sun. The “fingers” help to divide the construction into different phases in time. Between the buildings that face the diagonal, a long trellised entrance with climbing plants (ampelopsis) is produced. The “fingers” extremities have vegetation on its ends, protecting these facades from noise and sun, uniting them with the embankments.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The “fingers” converge at an ample and varied central hall of 4 levels, surrounded and crossed by ramps and sitting areas. Along with the large patio, this will be the centre of students´ and teachers´ activities, especially during winter. It concentrates the most public and used programs. This space has varied circulations and natural lighting devices. It can be easily intervened using audiovisual devices.

The “finger” structure is defined by a mix between economy and flexibility. Its exterior longitudinal facades work as solid walls, being held rigid with steel “Xs” with T-sections. Transversally, at every set distance, the volumes are crossed completely (in all their height) with concrete walls. All of this allows for an excellent bracing against horizontal structural charges, as well as flexibility in terms of locating the corridors in any of the volume´s longitudinal sides. The built price per m2 is quite inexpensive.


Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vicuña Mackenna 4835, San Joaquín, Santiago Metropolitan Region, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Santo Tomas Professional Institute - First Stage / Browne Swett Arquitectos" 11 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/485020/santo-tomas-professional-institute-first-stage-browne-swett-arquitectos> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.