the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Temporal Installations
  4. China
  5. Oyler Wu Collaborative
  6. 2013
  7. Perspective on The Cube by Oyler Wu Collaborative

Perspective on The Cube by Oyler Wu Collaborative

  • 01:00 - 8 March, 2014
Perspective on The Cube by Oyler Wu Collaborative
Perspective on The Cube by Oyler Wu Collaborative, Courtesy of Oyler Wu Collaborative
Courtesy of Oyler Wu Collaborative

Text description provided by the architects. The Cube, a sixteen meter tall painted steel and rope installation designed for the 2013 Beijing Biennale by the Oyler Wu Collaborative, challenges the volumetric perception of its own archetypal geometry. The aspiration of the installation is to achieve the transcendence of the first dimension - the line - by simulating warping two-dimensional planes, which penetrate and populate the object framework, to create the perception of inhabitable three-dimensional space.

By repetitiously manipulating the position and orientation of rope around a rigid, planar geometric framework, the installation simultaneously conveys the volumetric coherence of a cube and the contortionism of an extrapolated, two-dimensional geometric pattern.

Courtesy of Oyler Wu Collaborative
Courtesy of Oyler Wu Collaborative
Courtesy of Oyler Wu Collaborative
Courtesy of Oyler Wu Collaborative

“The design process,” explains the Oyler Wu Collaborative, “began with a simple two-dimensional plane with a series of patterns, consisting of line-work, drawn across the surface. That surface is then repeated in space, creating six planes, each offset a distance of 3 meters from one another, forming a perfect cube."

Courtesy of Oyler Wu Collaborative
Courtesy of Oyler Wu Collaborative

Moving perpendicular to the planes is a series of surfaces made of lines, adapting, twisting and contorting in order to connect the six planes together. Cavities of space are formed by these continuously warping planes that reach deep into the volume of the cube."

Eventually, the planes spill out of the volume, lifting the volume into the air, and becoming structural supports for the now precariously tilted volume of lines.”

Courtesy of Oyler Wu Collaborative
Courtesy of Oyler Wu Collaborative
  • Architects

  • Location

    Haidian, Beijing, China, 100083
  • Project Team

    Dwayne Oyler, Jenny Wu, Lung Chi Chang, Dustin Columbatto, Eric Lalone, Huy Le, Shawn Rassekh, Sanjay Sukie, Yaohua Wang
  • Structural Engineering

    Nous Engineering, Matt Melnyk
  • Lighting Designer

    Lux Populi
  • Photography

    Jason Wheeler, Lam Kaiming Lin
  • Project Year

    2013

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Perspective on The Cube by Oyler Wu Collaborative" 08 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/484551/perspective-on-the-cube-by-oyler-wu-collaborative/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.