the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. China
  5. INCLUDED
  6. 2013
  7. Shanghai Community Cubes / INCLUDED

Shanghai Community Cubes / INCLUDED

  • 01:00 - 4 March, 2014
Shanghai Community Cubes / INCLUDED
Shanghai Community Cubes / INCLUDED, © Marco Jacobs
© Marco Jacobs

© Marco Jacobs © Jennifer Ha © Jennifer Ha © Jennifer Ha + 15

  • Landscape Architect

    Gregory Kaeuper from Studio C with Brian Chambers, Shawn Balon
  • Architectural Consultant

    Pascal Berger from PLAYZE
  • Contractor

    INFINITY Design and Engineering
  • Project Donor

    Deutsche Bank
  • More Specs Less Specs
© Jennifer Ha
© Jennifer Ha

Text description provided by the architects. INCLUDED’s Shanghai Gucun community center is the latest attempt to create an affordable, mobile, scalable, and highly flexible center to serve the marginalized migrants of Shanghai. It can be moved with the community if they are forced to move. 

© Jennifer Ha
© Jennifer Ha

The shipping container model was first conceived because of the high availability of used shipping containers in China.  The used containers, donated by OOCL, have been individually renovated and are meant to be detachable and transportable if the need arises.  Behind the flashing are bolted plates that can be removed in order to detach and transport the containers, allow us to protect the investment.

© Jennifer Ha
© Jennifer Ha

Because the shipping container community center is meant to serve a large variety of different functions, from early childhood development, to adult workshops, to community meeting space, the interiors were designed to be highly flexible.  Four shipping containers together create one large classroom, but can be divided in two by a sliding room divider.  The room divider and cabinets also have whiteboard veneer so they can be used as teaching surfaces.  The three smaller nooks created by the longer containers, approximately 15 sqm each, allow space for a small library, quite play space, computer area, and a place to pin up student work.

© Jennifer Ha
© Jennifer Ha

The classroom furniture also adds to the flexibility of the space as it can be easily stored away for community gatherings, or it can be pulled out into many different configurations for both children and adults.  The simple furniture also has a white board veneer so kids can write directly on them.

© Jennifer Ha
© Jennifer Ha

The container doors were left intact and drilled with small holes.  The doors are opened during the winter to allow maximum heat gain, and closed in the summer to keep the classrooms cool.  The small holes allow light to filter across the floor during sunny days.  Large sliding doors allow the classroom to open to the outdoor space when weather is appropriate.  This is also useful during community gatherings and for outdoor teaching sessions. 

Shanghai Community Cubes / INCLUDED, © Marco Jacobs
© Marco Jacobs

The outdoor playscape is designed to encourage creative involvement and be highly adaptable for multiple uses. The curvilinear landscape benches can be reconfigured into sculptural waves and circles and are lightweight and mobile in order to be easily rearranged for outdoor classes, community events, and staff gatherings. 

Diagram
Diagram

Utilizing the vertical surfaces as a canvas for a massive chalkboard wall and keeping the play equipment portable allows this small space to remain barrier free and adaptable for a wider range of creative, free-play and event space. The space is covered in a colorful, child-safe rubber softfall paving and a small garden area is placed in front of the office so parents can sit while their children play or attend class.  Nothing goes to waste as the excess corrugated metal from the container interiors is re-used as a landscape security fence that encloses the community center. 

© Jennifer Ha
© Jennifer Ha

All aspects of this project were designed with the goals of safe, sustainable, and dignified space for migrant children and their families.  INCLUDED believes that good design with a continuing community presence can create a lasting difference for these underserved communities.  

© Jennifer Ha
© Jennifer Ha

So little of good design, architecture, technology, urban planning, products, and systems is being focused on migrant slums today. Up to 1 in 3 of us will soon live in one. With a little extra thought, our slums can become brighter, organized, more life-giving places to live with better access to better products. 

Site Plan
Site Plan


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
INCLUDED
Office
Cite: "Shanghai Community Cubes / INCLUDED" 04 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/482291/shanghai-community-cubes-included/> ISSN 0719-8884