the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. MU Architecture
  6. 2013
  7. Malbaie VIII Residence / MU Architecture

Malbaie VIII Residence / MU Architecture

  • 00:00 - 3 March, 2014
Malbaie VIII Residence / MU Architecture
Malbaie VIII Residence / MU Architecture, © Ulysse Lemerise Bouchard
© Ulysse Lemerise Bouchard

© Ulysse Lemerise Bouchard © Ulysse Lemerise Bouchard © Ulysse Lemerise Bouchard © Ulysse Lemerise Bouchard + 30

  • Architects

  • Location

    Cap-à-l'Aigle, Canada
  • Design Team

    Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Jean-Philippe Bellemare, Pierre-Alexandre Rhéaume, Sabrina Charbonneau.
  • Area

    3400.0 ft2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Ulysse Lemerise Bouchard
© Ulysse Lemerise Bouchard

“La Grange”, the new residence of the “Terrasses Cap-à-l’Aigle” development, is situated in the magnificent Charlevoix region. Its architecture highlights the rugged charm of the site while framing the breathtaking views of the St. Lawrence River. Located atop a ridge and surrounded by the neighboring forest, this large house dominates the site with its two storey height.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The reinterpretation of the traditional barn found in the area is the driving force of the architectural concept. Fully wrapped in a dark gray metal cladding on its sides and roof, the residence protected from the elements features a familiar form. Three volumetric cuts in the main volume, coated in white cedar planks are made to clearly mark the entrance on ground-floor and create space for two terraces on the upper floor. As if the metal skin had been stripped off to reveal a more fragile interior, the envelope evokes the idea of a tree’s bark protecting its inner core.

© Ulysse Lemerise Bouchard
© Ulysse Lemerise Bouchard

The experience of the house takes root in the basement, within its wood cladded and concrete formed walls, where a large playroom and children's dormitory cohabit. At the ground level, the main lobby, entirely covered in wood, welcomes you in a cozy spa-like atmosphere. From the main entrance you can access four large en-suite bedrooms and the main staircase. In contrast to the white cedar walls, the railing of the staircase is made entirely of raw hot rolled steel. With surprising lightness it acts as a backbone connecting the different levels of the house.

© Ulysse Lemerise Bouchard
© Ulysse Lemerise Bouchard

As we move from the basement to the top floor, we enter the living spaces overlooking the forest and the surrounding area. We gradually discover framed views of trunks, branches and foliage as our eyes are lost over the distant mountains. The upper level reveals itself as a large open plan with kitchen, dining, lounge and living space. The mirror effect of radiant concrete floor accentuates the fluidity of the space and reflects the abundant natural light onto cedar walls and ceiling. Under an impressive cathedral ceiling, a fireplace is conveniently placed in the center of the open plan to unify the various activities of reading, cooking, eating and relaxing. The ambiance of the space plunges us into a comfort similar to that of old wooden homes. At night, low light levels slip the ceilings into shadow creating a warm but mysterious atmosphere that evokes the traditional Québécois evenings of yesteryear.

© Ulysse Lemerise Bouchard
© Ulysse Lemerise Bouchard

View the complete gallery

About this office
MU Architecture
Office
Cite: "Malbaie VIII Residence / MU Architecture" 03 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/481786/malbaie-viii-residence-mu-architecture/> ISSN 0719-8884