the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. France
  5. LOG Architectes
  6. 2014
  7. Villa des Sciences / LOG Architectes

Villa des Sciences / LOG Architectes

  • 01:00 - 1 March, 2014
Villa des Sciences / LOG Architectes
Villa des Sciences  / LOG Architectes, © Vincent Fillon
© Vincent Fillon

© Vincent Fillon © Vincent Fillon © Vincent Fillon © Vincent Fillon + 13

  • Architects

  • Location

    Paris, France
  • Project Management

    LOG architects and Jean-Pierre Bouanha (former associate) for the SD et DD phases
  • Area

    1319.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Project Owner

    Quanim
  • Social Landlord

    FonciereLogement
  • Cost

    € 3,200,000 excl. VAT
  • Program

    Construction of a mixed building, housing + offices + shop
  • More Specs Less Specs
© Vincent Fillon
© Vincent Fillon

© Vincent Fillon
© Vincent Fillon

Log architectes’ housing, office and commercial program deals with a specific corner condition by joining the street-side facade to the gable wall, turning it into a facade in its own right.

A clear and simple volumetry, the rhythmic composition of the facade and the contextually relevant materiality of the building allow it to precisely fit into the surrounding urban fabric.

North Elevation
North Elevation


The gable wall, when entering the street, is visible from a 300 meters’ distance, becoming the project's main facade. The ground floor is designed to create a continuity with the shops along the street. The massive grey lintel creates a clear outline of the metal base.

© Vincent Fillon
© Vincent Fillon

The facade composition morphs the classical verticality of the adjacent apartment building into the horizontal windows of the Pasteur building on the other side. These openings frame the view on the city, extending the living areas.

© Vincent Fillon
© Vincent Fillon

The bricks’ colors, a gradient from white to grey and then to a darker anthracite at the top of the building, recalling the color of typical Parisian roof slate tiles,  blurs the distinction between the facade and the roof and gives a contemporary lecture.

South Elevation
South Elevation

The corner is handled naturally with trompe-l'œil windows, stretching out the visual effect of the long openings lining the main street.
A glass block wall creates a clear break between the gable wall and the adjacent red brick cube, providing light into the common areas.

The courtyard facade, south east oriented, features large sliding bays, extending the living rooms to balconies and terraces facing the neighbor's ample garden.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Villa des Sciences / LOG Architectes" 01 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/481366/villa-des-sciences-log-architectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.