the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Australia
  5. Billard Leece Partnership
  6. 2013
  7. Nexus Health GP Super Clinic / Billard Leece Partnership

Nexus Health GP Super Clinic / Billard Leece Partnership

  • 01:00 - 28 February, 2014
Nexus Health GP Super Clinic / Billard Leece Partnership
© Tony Miller
© Tony Miller

© Tony Miller © Tony Miller © Tony Miller © Tony Miller + 13

  • Services Engineer

    AHW Waterman
  • Structural Engineer

    Irwinconsult
  • Landscape

    Laurence Blyton & Associates
  • Project Manager

    Wes Gault
  • Quantity Surveyor

    Sweett Group
  • Building Contractor

    Monaco Hicks
  • Total Construction Cost

    $6 million AUD
Section
Section

A primary healthcare facility for the township of Wallan, the Super Clinic reflects the welcoming, community oriented values of Nexus Health. The design provides an integrated care experience focussed on illness prevention that includes GP practitioners, allied health professionals such as nurses, visiting medical specialists and ancillary health services.

© Tony Miller
© Tony Miller

The distinctive predominantly timber building’s architecture balances transparency and functionality, with large windows, generous spaces and a highly articulated shading system. Engagement with the surrounds has informed the design. Extensive glazing is shaded by a dynamic pattern of angled engineered timber fins that extend around the façade, framing the views beyond and providing a distinctive aesthetic.

© Tony Miller
© Tony Miller

The building surrounds a double height atrium which encloses a sinuous stair leading to the upper level clinic. The ground floor includes expansive community spaces adjacent external landscaped areas. The design predicates the layout on strong wayfinding, emphasising the clarity of the circulation and utilising views throughout the building to the rolling hills beyond.

© Tony Miller
© Tony Miller

The façade of raked timber fins creates a dynamic play of shadows throughout the day, ameliorating the sunlight and glare to the large windows which frame the expansive views.

© Tony Miller
© Tony Miller

Sustainability greatly informs the design. To minimise impact on the environment a range of strategies including natural ventilation through public spaces, controlled use of natural light and orientation, rainwater recycling and predominantly sustainable timber construction were used. The façade and shading elements are constructed with engineered timbers. Landscaped gardens surround the building providing a natural environment and shade during the day.

© Tony Miller
© Tony Miller

The Nexus Health Super Clinic creates a new focal point for the community providing a non institutional and engaging environment for staff, patients and visitors. Welcoming and readily accessible spaces accommodate primary care and allied health services at level one, and a community hub at ground level.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nexus Health GP Super Clinic / Billard Leece Partnership" 28 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/481223/nexus-health-gp-super-clinic-billard-leece-partnership/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.