the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Hong Kong
  5. AFFECT-T
  6. 2014
  7. Cavendish Heights Residence / AFFECT-T

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Cavendish Heights Residence / AFFECT-T

  • 01:00 - 2 March, 2014
Cavendish Heights Residence / AFFECT-T
Cavendish Heights Residence / AFFECT-T , © Luke James Hayes
© Luke James Hayes

© Luke James Hayes © Luke James Hayes © Luke James Hayes © Luke James Hayes + 18

  • Design Team

    Dylan Baker-Rice, Damita Yu, Sara Campagna, Kevin Wong, Hilton Chau
  • Contractor

    Hung Wai Decoration Company Ltd., Program Contractors Ltd., Creative Lighting Asia Ltd.
  • More Specs Less Specs
Floor Plan
Floor Plan

Text description provided by the architects. A new home for a young family, the design is the second commission for the studio in the Hong Kong neighbourhood of Jardine’s Lookout- a contemporary residence for children and adults with space for play and space for entertaining.  The renovation of the new three bedroom flat blends the warmth of mid-century design with contemporary features and amenities and an eye towards craft influenced from building traditions of Hong Kong.  

© Luke James Hayes
© Luke James Hayes

An exciting brief to create a vibrant space with ample use of colour and material the flat is organised around a large open plan living space.  The vaulted ceiling blends seamlessly into integrated bookshelves with a television and media cabinet.  This area is screened from visitors by a large cabinet with curved glass display for a sculpture and hidden storage for shoes, coats, and bags, along the entry corridor.

© Luke James Hayes
© Luke James Hayes

At the rear of the main living space is a screen which can function as a display case or can be closed to hide the rear bedroom corridor while entertaining.  A sort of full-height baby gate, the screen is made of interchangeable thermoformed pieces, employing the same industrial technology used to make children’s toys.  

© Luke James Hayes
© Luke James Hayes

The idea being, art can be fun and functional, yet robust enough to stand up against everyday use of two small children.  The dining area is demarcated from the kitchen but a custom terrazzo floor which connects with the entry.  Additional flooring boards are used for the kitchen cabinetry with stainless steel benchtop and hand-made terracotta tiles from Italy forming the kitchen backsplash. 

© Luke James Hayes
© Luke James Hayes

Each bedroom has a different mood and atmosphere using a combination of paint and hidden colour changing LED lighting which allows user to program nearly any colour combination.  The boy’s room is darker with lightly-stained plywood and a fibre-optic ceiling that twinkles at night.  The master bedroom has an en-suite bath with large rain shower, Carrera marble, and a continuous wardrobe wall with built-in display for a painting.  The baby’s bedroom is brighter with unstained wood and warmer colour tones.  The two children share a very-large Japanese-style soaking tub in bespoke ceramic tiles.  Fun and vibrant it's a mix of influences and different spaces for this growing family.

Cite: "Cavendish Heights Residence / AFFECT-T " 02 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/480805/cavendish-heights-residence-affect-t/> ISSN 0719-8884