the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cinema
  4. The Netherlands
  5. NL Architects
  6. NL Architects Shortlisted to Design ArtA Cultural Center in Arnhem

NL Architects Shortlisted to Design ArtA Cultural Center in Arnhem

NL Architects Shortlisted to Design ArtA Cultural Center in Arnhem
NL Architects Shortlisted to Design ArtA Cultural Center in Arnhem , Rhine View. Image Courtesy of NL Architects
Rhine View. Image Courtesy of NL Architects

Amsterdam-based NL Architects has been shortlisted, alongside three other prestigious teams, to design a new “ArtA” museum and film house for the city of Arnhem. Uniting four main programs - a cinema, art square, museum and park - the “wedge-shaped” structure is designed as an “urban moraine” that cascades towards the city and invites residents to experience the Rhine from an elevated parkway. This formation grants pedestrians two options for museum access: up the Baroque-inspired rooftop park or through the ground level “Art Square” which serves as a “public intermediary” between the building and city, as well as the museum and film theatre.

Courtesy of NL Architects
Courtesy of NL Architects
Arts Square. Image Courtesy of NL Architects
Arts Square. Image Courtesy of NL Architects

Sunken below the “Art Square” are the subterranean movie halls which are accessed through a “cinematographic canyon excavated from the square.” As NL describes, “One of the halls seems to ‘escape’ from the base, a bit like a lava lamp, to become a prominent and visible emblem for the cinema as a whole.” Elevated above the ground floor, this “black box” easily connects to the museum and opens up to the Rhine, inspiring multiple uses for the space. 

Arts Square. Image Courtesy of NL Architects
Arts Square. Image Courtesy of NL Architects

Topping the structure is the museum. Stepped, flexible interiors allow for a number of spatial configurations, the introduction of natural lighting as well as unprecedented panorama views of the river and city. Subsequent levels within the museum are connected by a grand stairway and mobile staircases that provide an infinite number of layouts for curators to choose from. “Plateau elevators bring the audience to the next level. The lifts are slightly oversized to allow sculptures to accompany the visitors on their way up or down, animating the art in an unexpected way.”

Rhine View. Image Courtesy of NL Architects
Rhine View. Image Courtesy of NL Architects
Museum . Image Courtesy of NL Architects
Museum . Image Courtesy of NL Architects

Elaborating on the museum’s flexible interior, NL stated: “We suggest that the permanent collection should not be placed in one specific part of the museum but could be ‘freed’ to travel through the museum. As such new relationships can be created with the space itself and the ever changing content of the museum.” This leads to the question, “How can you combine an ‘open’ plan - that allows endless configurations - with a specific spatial experience?”

Museum. Image Courtesy of NL Architects
Museum. Image Courtesy of NL Architects

“This dilemma can be tackled by combining the rooms into one large hall that subsequently is segmented over different heights. The museum can either be experienced as one large interior landscape, or be turned into a sequence of distinct rooms with their required specific performances and atmospheres. The cascade allows freedom in the organization and at the same time offers a spectrum of unique spatial conditions.”

“The split-level organization renders shifting views and unexpected perspectives on the art; in a way it increases the visible spectrum. In addition the double height spaces that come into being at each ‘step’ might provoke specific interventions.” 

Courtesy of NL Architects
Courtesy of NL Architects
Nieuwstraat View. Image Courtesy of NL Architects
Nieuwstraat View. Image Courtesy of NL Architects

“ArtA, as a consequence of the stepped volume, opens itself to the public and to the river. The wedge shape also creates the space for larger objects to occupy the Art Square. The multifunctional hall, the ‘floating’ cinema, office (with balconies towards the interior to catalyze interaction), the reception, wardrobe and art pieces all nestle in the wide open ‘beak’. By also intersecting the café with the Art Square, the space has the potential to become seriously Grand.”

In addition, “a swivel LCD screen - similar to the one on your camera - is designed to work as a giant sign-board." The screen can, among many things, show the trailers of movies or interact with pedestrians in the Nieuwstraat, as well as the "people on the terrace of the grand café, visitors of the Art square or guest having a drink on the new balcony on the Rhine.”

  • Architects

  • Location

    Meijnerswijk 5, 6841 HA Arnhem, The Netherlands
  • NL Team

    Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Gen Yamamoto, Eke Hoekstra, Jose Ramon Vives, Laura Riano, Sander van de Weijer, Arne van Wees, Mario Genovesi en Shane Dalke, Peter Bijvoet (DGMR)
  • Client

    City of Arnhem
  • Area

    8500.0 sqm


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Karissa Rosenfield. "NL Architects Shortlisted to Design ArtA Cultural Center in Arnhem " 21 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/479742/nl-architects-shortlisted-to-design-arta-cultural-center-in-arnhem/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.