the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Spain
  5. EMBT
  6. 2013
  7. Barajas Social Housing Blocks / EMBT

Barajas Social Housing Blocks / EMBT

  • 00:00 - 25 February, 2014
Barajas Social Housing Blocks / EMBT
© Roland Halbe
© Roland Halbe
  • Architects

  • Location

    Barajas, Madrid, Spain
  • Architect in Charge

    Benedetta Tagliabue
  • Design Team

    Alex Ruiz, Susana Oses, Cesar Trujillo, Marta Ruiz Nieto, Jordi Gorbe Neira, Valentina Antinucci, Laura Weiss, Jack O’Kelly, Cristián Ferrera,Vaiva Simoliunaite, Jesús Baranda, Carls Ernesto Lince, Carolina Carvalho, Ramón Gómez, Pedro Rodríguez Gómez Limón, Marco Coletti.
  • Area

    12568.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 40

  • Project Director

    Elena Rocchi, Salvador Gilabert Sanz
  • Project and Construction Manager

    Salvador Gilabert Sanz
  • Models

    Gabrielle Rotelli, Morton Engel, Gitte Kjaer, John Lee Miralles Tagliabue EMBT
  • Consultants Installations

    Josep Massachs , Projecte i Solucions Tècniques Girona, SL.
  • Structure

    Jesús Hierro Sureda , J.H.S Proyecto de Estructuras y Arquitectura SL
  • Telecommunications

    Carlos Fernández Loeches, Colegio de Ingenieros de Telecomunicaciones (C.O.I.T).
  • Quantity Surveyor

    Beatriz Llamas Cepedano
  • Client

    Empresa Municipal de Vivienda y Suelo de Madrid S.A EMVS
  • Budget

    9.600.000 €
  • Program

    120 dwellings, 127 parking spaces, 120 storage rooms and 2 shops
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. The apartment building, located in Barajas in the group of blocks under the management of the new extension of Barajas, was generated mainly at first to catch the light, wind and outdoor life.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Based on the urban zoning for this block, the building is conceived as a game where the apartments act as blocks on top of five floor slabs creating interspersed terraces and open spaces.

First Floor Plan
First Floor Plan

The building is organized around open corridors of the old “corralas”. This condition creates interrelation between neighbors and new living spaces. The apartments have a human character which comes from its architectonic qualities and new common spaces: the hallways, terraces and central interior zone.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The facade is defined by the identity and uniqueness of each housing unit. Each was conceived as "a Box Top¨, made ​​with only two precast concrete slabs, providing time saving, fast and easy installation. A hybrid architecture that emerges from the combination of simple pieces which create a complex result: single range of different colors and materials generated various possibilities.

Precast Details
Precast Details

Pre-fabricated elements of the facade provide an economy of construction by reducing cost and waste and strengthening the concepts of ecology and sustainability of the building.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Thermal comfort and lighting is gained through the naturally favorable orientation of the facade to the south and east, and the openings opposite the main side of the housing (providing cross ventilation). This solution saves the costs of artificial air conditioning throughout much of the year.

Public Space, Ground Floor Plan
Public Space, Ground Floor Plan

The public square within the block is derived from the representative elements of culture in Madrid. Derived from conceptual collage, the result is a warm and collected space. The materials remain concrete and cobble, which are softened by green areas, areas of rest and children's spaces.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Barajas Social Housing Blocks / EMBT" 25 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/479587/barajas-social-housing-blocks-embt/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments