Magasins Des Archives Departamentales Du Nord / zigzag architecture + de Alzua+

Magasins Des Archives Departamentales Du Nord / zigzag architecture + de Alzua+

© Julien Lanoo© Julien Lanoo© Julien Lanoo© Julien Lanoo+ 19

  • Architects: zigzag architecture, de Alzua+
  • Area Area of this architecture project Area:  13000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Julien Lanoo
  • Company:NORPAC
  • Client:CG NORD
  • City:Lille
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Conservation & Expresion

Beyond the inspiring and forward-looking idea of the concept for a positive energy building (a teamwork since the beginning of the project was completely necessary), it was necessary to suggest a building with a good distribution, a perfect functionality and an efficient conservation. The books and documents preserved in the departmental file are valuables public goods.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The architecture answer  was born from four essential points who explain the project:

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

- A signal in the city :  the warehouse form a seven floor homogeneous building. The main building is saw from the Metz boulevard  and  from the St Bernard Street. It's covered with a stainless steel net. The pixellation from a papyrus morphogenesis gave the shape to the net.

Floor Plan
Floor Plan

-A good relationship to the place : the reorganization of the site plan allow us to link the different buildings to the main path that becomes a place for meeting, exchanging and servicing.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

-An easy working : two volumes organize the program in a practical way. The workspaces and the patios take place inside the low volume. The files are placed in the high volume.

Section
Section

- An ultra high performance building, a positive-energy building : the main demand was to build a low-energy  consumer building. A drying system, first  in France,  and a cogeneration heating system, low energy  consumption, are setting up. 300 m2  of photovoltaic panels are placed on the roof.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lille, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Magasins Des Archives Departamentales Du Nord / zigzag architecture + de Alzua+" 25 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/477860/magasins-des-archives-departamentales-du-nord-zig-zag-architecture-j-de-alzua> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.