the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Australia
  5. Allen Jack+Cottier Architects
  6. 2010
  7. Milson Island Indoor Sports Stadium / Allen Jack+Cottier Architects

Milson Island Indoor Sports Stadium / Allen Jack+Cottier Architects

  • 22:00 - 17 February, 2014
Milson Island Indoor Sports Stadium / Allen Jack+Cottier Architects
Milson Island Indoor Sports Stadium / Allen Jack+Cottier Architects, Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

Courtesy of AJ+C Courtesy of AJ+C Courtesy of AJ+C Courtesy of AJ+C + 32

  • Architects

  • Location

    Hawkesbury River Information Centre, 5 Bridge Street, Brooklyn NSW 2083, Australia
  • Project architects

    John Gunnell, Jennifer Gehbauer
  • Design Director

    Michael Heenan
  • Project Director

    John Whittingham
  • Area

    690.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Structural consultant

    Taylor Thomson Whitting
  • Hydraulic consultant

    Steve Paul and Partners
  • Environmental consultant

    Cundall
  • Electrical consultant

    Haron Robson
  • Landscape consultant

    Environmental Partnership
  • Acoustic consultant

    Day Design
  • Bushfire, Fauna and Flora

    Travers Bushfire & Ecology
  • Project Manager

    Sydney Olympic Park Authority
  • Builder

    INTEN
  • Total project cost

    $2.7m
  • More Specs Less Specs
Section
Section

Text description provided by the architects. Allen Jack+Cottier adopted an imaginative approach to materials, structure and form when designing this multi-purpose hall on Milson Island in the Hawkesbury River, NSW.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

Milson Island is a holiday camp, totally focused on health and social equity, which groups of disadvantaged youths visit on week long trips.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

The brief for the building called for a robust multi-purpose sports hall to be used for indoor sports such as basketball, netball and volleyball, as well as theatre and dance performances and exhibitions. But its real purpose is to allow anyone who comes to this place to participate and have lots of fun while doing it,regardless of their physical or mental capabilities.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

The building was inspired by the traditional canoe used by aborigines on the Hawkesbury River. These canoes were made from a single piece of bark, stripped from a Stringybark tree, seasoned over a fire and shaped by branches. Upturned and propped off the ground the canoe, in its frugality, demonstrated the essence of shelter.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

The shape of the building emerged from thermodynamic analysis, a study of side wind forces on site, the need to shed leaves yet collect water, and the enclosure requirements. The use of natural thermal ventilation generated the roof shape, as smooth airflow required a clean, crisp interior skin. There are no visible ridges, eaves, gutters, downpipes or skylights on the exterior. The continuous wall/roof shape dispenses with gutters, reducing maintenance and removing a major bush-fire hazard. Rainwater, freed from the blockage of leaves and branches, falls directly into rock gardens for natural filtering and collection.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

The design exploits the inherent properties of plywood with the shape of the building designed to unload wind forces on this exposed site, thus reducing the weight of the structure by 30%.  The island is accessed only by boat so all building elements, including the floor and service pods, had to be able to be barged across river to the site.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

The steel frame, in conjunction with one cross laminated plywood bay, carries all the wind loads of 38m of building to the ground. Well almost to the ground! The structural engineer nearly had a heart attack when asked to include an uninterrupted slot between the floor and about the eye height of a twelve year old child. We love the idea that the kids can see the beauty of the landscape outside, whilst the taller adults are focused on the activities within.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

We wanted the building to slot ‘gently’ into the site. The building was positioned into a pocket between two lines of trees where we recreated the roll of the ridge which had been removed as part of an earlier quarrying operation on the site, helping to reduce the apparent scale of the building.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

A combination of twelve wind turbines and a series of floor mounted louvres ensure the building remains cool in Sydney's fierce summer heat.  In winter with the turbines and louvres closed, a heat plume forms to act like an insulation blanket.

Courtesy of AJ+C
Courtesy of AJ+C

At night, the curved wing shape of the new building acts as a proscenium arch to define the place for the campfire, an important part of each camp at the site. It works both for the audience inside looking out to the gathering space, and for the audience around the fireplace looking back into the hall.

Site Plan
Site Plan

Attached amenities and storage modules service the fireplace, the bushwalking activities and the oval.  They also serve to define a clear and strong entry space to the hall. Natural light from the roof windows, ground level slot windows and end walls create an almost art gallery-like feel to the hall.

North Elevation
North Elevation

When you are on this beautiful island site you are aware of the presence of this building and the way it so carefully respects its place. 


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Milson Island Indoor Sports Stadium / Allen Jack+Cottier Architects" 17 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/477439/milson-island-indoor-sports-stadium-allen-jack-cottier-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of AJ+C

澳大利亚,米尔森岛室内体育馆 / Allen Jack+Cottier Architects