We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ourcq Jaures Student & Social Housing / Lacaton & Vassal

Ourcq Jaures Student & Social Housing / Lacaton & Vassal

© Philippe Ruault© Philippe Ruault© Philippe Ruault© Philippe Ruault+ 46

  • Architects: Lacaton & Vassal
  • Area Area of this architecture project Area:  5740
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Architect In Charge:Anne Lacaton, Jean Philippe Vassal
  • Project Manager:Gaetan Redelsperger
  • Program:30 social dwellings + 95 student dwellings + medical appartments + retail (760 m2)
  • Client:Société Immobilière d’Economie Mixte de la ville de Paris
  • Cost:10,7 M€ HT/ net
  • City:Paris
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Text description provided by the architects. The building is located in the 19th district of Paris, between the Ourcq canal and the 'petite ceinture' railroads, today out of use. The neighborhood is in a complete restructuring, with the construction of many dwellings buildings.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
Floor Plan
Floor Plan
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The building operation includes 98 student dwellings and 30 social dwellings as well as a specialist care home and 3 shops. The project provides spacious dwellings and gives, as much as possible, the opportunity to the inhabitants to enjoy the 2 situations: on the garden and on the street.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

All the social dwellings are running through or double-oriented. The living rooms and kitchens are on the garden side and open onto a 2,10m deep winter garden, south or south-east orientated, from 9 to 28 sqm, extending in a 1m deep balcony. The bedrooms and main bathrooms, well glazed, are on the north façade and open onto a continuous balcony.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
Cross Section
Cross Section
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The students' dwellings, from 19 to 23 sqm, open on a balcony by a large window, on the street side. On the garden side, most of the rooms open onto a 3,70 sqm winter garden extending in a balcony. Inside, the prefabricated bathrooms are optimized to offer more space to the living room.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

On the garden side, the ground floor is used by the specialist care home program, hosting 6 permanent residents. The rooms and living spaces benefit the south-east orientation. They open on a garden, planted with simple flowering strain species. On the street side, the ground floor is occupied by the shops.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

The winter gardens and balconies give each dwelling a private outdoor space that offers the possibility to live outside in a collective context while being home. Combined with thermic and shadow curtains, they ensure a function in the winter and summer indoor climatic conditions (thermal comfort) and savings on energies, within a bioclimatic approach.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Essential to the life quality in an urban context, these private outdoor spaces make the apartment conditions closer to the facilities and pleasure you can have in an individual house.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:19th arrondissement of Paris, Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ourcq Jaures Student & Social Housing / Lacaton & Vassal" 18 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/476650/ourcq-jaures-student-and-social-housing-lacaton-and-vassal> ISSN 0719-8884
© Philippe Ruault

乌尔克-饶勒斯学生与社会住宅 / Lacaton & Vassal

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.