We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Stupet, refugium by a staircase / Petra Gipp Arkitektur

Stupet, refugium by a staircase / Petra Gipp Arkitektur

© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman+ 22

More SpecsLess Specs
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Text description provided by the architects. The promenade begins at the entrance to the house, continues through the volume and leads on down to the water. A column of light, through the roof, allows the light of the sky to flow down the concrete wall that goes straight through the building.  A wall that embraces the stairs and allows for a fireplace at the edge of the cliff.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The cast-in-place concrete stairs create ledges for cultivation and rest on their way down the cliff towards Lake Vättern.

Site Section
Site Section

A sculptural volume, where indoor ledges adapt to the levels of the natural surroundings where no distinction between wall and roof is made. A concentrated structure where the inner sequences of space form a clear boundary between inhabitable and untamed nature. The huge panes of glass meeting nature become like thin membranes. 

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

To engage with nature with humility, to leave nature as untouched as possible is a fundamental decision.

Situations Plan
Situations Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Stupet, refugium by a staircase / Petra Gipp Arkitektur" 06 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/473821/stupet-refugium-by-a-staircase-petra-gipp-arkitektur> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.