the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Chile
  5. Estudio Larrain
  6. 2013
  7. Inacap Downtown Campus / Estudio Larrain

Inacap Downtown Campus / Estudio Larrain

  • 01:00 - 5 February, 2014
Inacap Downtown Campus / Estudio Larrain
Inacap Downtown Campus / Estudio Larrain, © Rodrigo Larrain Illanes
© Rodrigo Larrain Illanes

© Guy Wenborne © Guy Wenborne © Rodrigo Larrain Illanes © Rodrigo Larrain Illanes + 36

  • Architects

  • Location

    Almirante Barroso 76, Santiago, Región Metropolitana, Chile
  • Architect in Charge

    Rodrigo Larrain Galvez, Rodrigo Larrain Illanes
  • Area

    19670.0 m2
  • Project Year

    2013
      • Collaborators

        Constanza Dal Pozzo C, Camila Araya M, Sebastian Suzuki, Emil Osorio S, Nicolas Yates O
      • Constructor

        Desarrollos Constructivos Axis S.A.
      • More Specs Less Specs
      © Rodrigo Larrain Illanes
      © Rodrigo Larrain Illanes

      Text description provided by the architects. This University building is located in a typical and historical preservation neighborhood in downtown Santiago.

      The challenge of this project was to design a new and modern building between the historical houses and the restoration of five of them that form part of the project.

      © Guy Wenborne
      © Guy Wenborne

      Planning regulations prohibited alterations to the frontal facades, of the historical houses. The challenge was to create new buildings that had to armonice with the powerful context of the existing houses and the strict and demanding program to be developed both indoors and outdoors.

      The project is divided into three main areas that are achieved seamlessly to connect among themselves rescuing the university activities and the neighborhood way of live.

      © Rodrigo Larrain Illanes
      © Rodrigo Larrain Illanes

      These three main areas are interconnected between all precincts, and create PATIOS that divide the different volumes.

      This creates places with special atmospheres in between the regular and rational architecture with conventional geometries that respond to internal and external requirements.

      © Guy Wenborne
      © Guy Wenborne

      The scheme of the university is functional. The ground levels dedicated to common areas as the hall entrance, the reception, cafeteria, administration areas, entrance to the library and all the covered and uncovered patios.

      The underground levels are used as part of the library, computer labs, and clinical education areas. The upper floors are used to classrooms.

      © Guy Wenborne
      © Guy Wenborne

      Due to the patios every classroom and public areas has enough light and transparency so that you can see all the activities of the university while you walk through the building.

      © Guy Wenborne
      © Guy Wenborne

      Sustainability

      The project was designed with and optimal solar and heating control system to minimize the use of support systems. The comfort level is high enough to avoid having cooling or healing sustainers. 

      © Rodrigo Larrain Illanes
      © Rodrigo Larrain Illanes

      The exterior treatment of the facades, maintaining a neutral and contemporary look is as minimalist as possible cutting down the need of maintenance and in order to highlight the architecture of the historic houses.

      The material chosen was NBK ceramic plates that were used as coating facing the windows that rotate to allow the entry of enough light and maintain the optimal solar control.

      Floor Plan
      Floor Plan

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Estudio Larrain
      Office
      Cite: "Inacap Downtown Campus / Estudio Larrain" 05 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/473461/sede-inacap-santiago-centro-estudio-larrain/> ISSN 0719-8884