We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

House ALD / SPACE

House ALD / SPACE

© Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa + 22

Cuernavaca, Mexico
  • Architects: SPACE
  • Area Area of this architecture project Area:  1100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Luis Gordoa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Prodema, Hunter Douglas
  • Lighting Project: LUA, Kai Diederichsen
More SpecsLess Specs
Section
Section

Text description provided by the architects. This weekend retreat is projected on a land of little over 1,000 square meters and it is articulated in two main volumes: a prism into which another rectangular wooden prism is embedded.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Since the very beginning, the purpose of this project was clear: to create a house in which a balance between modernity and coziness was struck. Therefore, we chose to use few materials in order to achieve a quick reading of the volumes.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The first prism consists of a black metal structure that ends on an exposed concrete staple. The two fronts of this volume are made of glass, which helps create a transparency to the interior area and gives a feeling of permanently being in touch with nature.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The second volume is a cantilevered wooden cube, under which a terrace is generated. Requirements for the design of this project included a swimming pool, and we fulfilled them by creating one and covering it with black venetian glass tiles. In this way, the swimming pool was turned into a water mirror that reflects the house.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

For this project, we decided to integrate art into architecture so that the selected works became a part of the design instead of functioning as mere decorative items. With this principle in mind, we commissioned a hyper-realistic 2 x 6 m painting of a Porsche 78; which was placed in a double height space. In addition to the painting, Juan Carlos Baumgartner designed a mural that works both as the visual end of the swimming pool and as the vestibule of the house entrance

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The house has four bedrooms, a double-height living room and an open plan kitchen that is integrated into the space. In the living area, a modern cast glass sphere chandelier hangs from the ceiling. By using few but carefully selected materials, we created delightful areas that met our clients’ expectations

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa


As in all the projects of SPACE, we followed sustainable design guidelines when designing House ALD. We used recycled content materials low in Voc levels and wood from certified forests. Furthermore, the lighting is almost entirely Led based.


Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House ALD / SPACE" 28 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/470595/casa-ald-space> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.