Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects

Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects

Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - HandrailVisitor Center Emscher Village / Ooze Architects - Image 3 of 23Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - Image 4 of 23Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - FacadeVisitor Center Emscher Village / Ooze Architects - More Images+ 18

  • Design Team : Eva Pfannes, Sylvain Hartenberg, Augustin Roy-Verger
  • City : Oberhausen
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - Image 21 of 23
Diagram 2

Text description provided by the architects. The temporary Visitors Center for Emscherkunst.2013 and the Art Camp for local art associations are made from re-used oversea containers which house the different programs. 

Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - Handrail
© Roman Mensing

By keeping the layout strictly on ground level and referring to a path through a village, not only the space inside matters, but also the various in between spaces, sheltered by a roof or open air.

Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - Image 3 of 23
© Roman Mensing

In this way a variety of social spaces are created while keeping the site fully permeable.
Along this path spanning from the visitors center to the art camp and connecting the Rhein Herne canal to the Lindnerstrasse, different activities are plugged in. 

Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - Image 4 of 23
© Roman Mensing

The journey through this village and the sequence of activities go from rent a bike, information, cafes, shop, cinema towards artist village with art production and education and finally reaching the artist in residence.

Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects - Facade
© Roman Mensing

The path itself is defined by the different qualities of the ground: pallets, pebbles, gardens and flower fields. The roof shadows the containers, creates space sheltered from the elements underneath and offers a spatial chromatic experience.


Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oberhausen, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Visitor Center Emscher Village / Ooze Architects" 26 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/470106/visitor-center-emscher-village-ooze-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.