the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Form_art Architects
  6. 2013
  7. Blackbox / Form_art Architects

Blackbox / Form_art Architects

  • 01:00 - 27 January, 2014
Blackbox / Form_art Architects
© Tim Soar
© Tim Soar
  • Architects

  • Location

    Greater London, United Kingdom
  • Design Team

    Jayne Bird, Chog Burley, Alistair Cook, Constance Lau, Alison Mclellan, Fearghal Moran, Gemma Wheeler
  • Area

    115.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar © Tim Soar + 18

  • Structural

    Hardman Structural Engineers
  • Main Contractor

    Famella Building Contractors
  • Construction

    James Lynn
© Tim Soar
© Tim Soar

Text description provided by the architects. The idea of the mews served as the starting point for Blackbox in more ways than just its physical location. In contrast to the traditional mews architecture of solid brick enclosures with tiny windows and little daylight, this design is filled with light, but still respects the contextual language of a 'solid box'.

© Tim Soar
© Tim Soar

The design features of the entrance courtyard and staircase in this instance are key for the purpose of generating light into the heart of the house. As a result of the physical area given over to the courtyard, the ephemeral qualities created are 'borrowed' back so to speak. This essentially refers to the light and views, with the staircase serving as a journey up Blackbox right through to the skylight. This can best be described as the layering of views and the 'bouncing' of light within the house.

© Tim Soar
© Tim Soar

Simultaneously developed as a house gallery and vice versa, the design is a continuation of Form_art’s work with artists and galleries, namely their current engagement with the Tate. The volume of space carved out by expressing the brickwork enclosure enables the inside to hold a pure white ‘floating’ box, suspended to further express the interior's language of 'objects'.

© Tim Soar
© Tim Soar

The project serves as a testimony to Form_art’s working ethos of generating work to test and develop ideas. This process provides Form_art with complete artistic freedom as designer and client and hence, there is an uncompromised approach from initial design through to completion.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Blackbox / Form_art Architects" 27 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/469934/blackbox-form_art-architects/> ISSN 0719-8884