Residential Building Zug Schleife / Valerio Olgiati

Residential Building Zug Schleife / Valerio Olgiati

© Javier Miguel Verme© Javier Miguel Verme© Javier Miguel Verme© Javier Miguel Verme+ 16

  • Design Team:Aldo Duelli (project manager office Olgiati), David Bellasi, Liviu Vasiu, Jonas Ulmer, Sara Wiedenbeck
  • Total Contractor:Toneatti AG and dima&partner AG
  • Structural Engineering:Patrick Gartmann, Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur
  • Client:Consortium ZugSchleife; Peikert-Immobilien AG and 4B Immobilien AG
  • City:Zug
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme

Text description provided by the architects. Seen from a distance the floor plates projecting from the facade with their elliptical openings look like flying carpets with ornamental borders. For the residents these elliptical openings generate a sense of distance, since they prevent neighbours from seeing into each other’s apartments.

© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme
Section
Section

At the same time the correspondence between each of these round forms and the individual apartments gives residents a feeling of living alone in a centre. The perception of space changes according to the point of view and the position of the sun.

© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme

The apartment floor plans are divided into a living area in the west and a sleeping and working area in the east, with bathrooms and wardrobes in between. In spatial terms the balconies form an extension of the living room. This impression is further strengthened by the large elliptical openings.

© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme

The exposed concrete structure is made of red-brown concrete poured in situ. The outer walls are clad with glass panels in the same colour. They appear fragile and light and contrast with the solid concrete structure.

© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme

The use of the same colour for the cladding and the reflections in the glass blur the clear contours of the heated volume. As a result the elemental appearance of the stone construction is amplified.

© Javier Miguel Verme
© Javier Miguel Verme

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zug, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential Building Zug Schleife / Valerio Olgiati" 16 Jan 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/468287/residential-building-zug-schleife-valerio-olgiati> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Javier Miguel Verme

空洞住宅 / Valerio Olgiati

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.