All
Projects
Products
Events
Competitions

Municipal Theater at Arahal / Javier Terrados Estudio de Arquitectura

Municipal Theater at Arahal / Javier Terrados Estudio de Arquitectura
© Fernando Alda 
© Fernando Alda 
Theater  · 
Arahal, Spain
  • architects Authors of this architecture project Javier Terrados Estudio de Arquitectura
  • Area Area of this architecture project
    2302.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  + 30

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Text description provided by the architects. Arahal is a small town near Seville that has begun the transformation of an industrial peripheral area into a cultural ensemble. The municipal Theater is the first building of a future complex that will also include the refurbishment of two cotton warehouses. The theater will give shelter to a triangular plaza that will relate this area to the city central quarter.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The stage box of the new building, overscaled and designed as a tower, will be the town’s next urban landmark, both during day and night time.

Floor Plan
Floor Plan

Buildings designed to house theatres use to be defined by a duality between the vestibule and the scenic hall. Extroversion vs. Introversion. Relation with the city vs. relation with the imagination. In this building these two types of space are contained in two elongated prism that are laid out perpendicularly so that they can shape the triangular plaza. The lobby is designed as the extension of the urban space, visually open to it though protected by its wide cantilevered porch.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

To make this plaza possible it is necessary to solve the demanding topography of the plot. Our proposal takes advantage of the slope in order to arrange the complexity of activities of the theatre in a simple way. Three levels are defined, each one of them corresponding with a type of user. The upper level is intended for public; it houses the vestibule and the main entrance. The intermediate level is for the artists and the staff; it has the dressing rooms and the offices. The lower level is for service, mechanical, loading and unloading, storage, etc.

Section
Section

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Calle Vereda de Sevilla, 41600 Arahal, Sevilla, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Municipal Theater at Arahal / Javier Terrados Estudio de Arquitectura" 12 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/465162/municipal-theater-at-arahal-javier-terrados-estudio-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.