the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Higher Education
  4. Norway
  5. Link arkitektur
  6. 2013
  7. Norwegian School of Economics / Link arkitektur

Norwegian School of Economics / Link arkitektur

  • 01:00 - 26 December, 2013
Norwegian School of Economics / Link arkitektur
Norwegian School of Economics / Link arkitektur  , © Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

© Hundven-Clements Photography © Hundven-Clements Photography © Hundven-Clements Photography © Hundven-Clements Photography + 21

  • Architects

  • Location

    Norges Handelshøyskole, Helleveien 30, 5045 Bergen, Norway
  • Area

    13000.0 sqm
  • Project Year

    2013
Basement Floor Plan - Student
Basement Floor Plan - Student

Text description provided by the architects. The Norwegian School of economics has over a longer period, been planning to create a campus, to gather all of their students and staff. They have previously been renting space outside the campus environment for 100 people, space for studying and auditoriums.In 2006 the tender for the architectural and engineering planning for a new building was launched. Link Arkitektur, Sweco engineers and Smedsvik Landskapsarkitekter won the tender and began planning the new building.

© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

The site is spectacular on the shores of Bergen City. The existing campus rising up from the hills by the sea.The perfect site for an architect to express himself!It soon became very clear that this was a complex task with many planning restrictions. The original high-rise building is a registered protected building and the new building itself was prohibited, from either competing visually with it or disturbing the perception of the landscape.

© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

Our solution has been to create a “hidden gem”. The building is placed in between the rocky formations on site and made as compact and low as possible.The facades are made of glass to reflect the landscape and light, that changes during the day and through the seasons. It functions as a gigantic reflecting canvas that is ever changing. The rhythm of the glass aims to reflect and emphasize the expression of the listed buildings.

© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

Later in the process, Link Arkitektur won the tender for the interior work. This gave us the opportunity to create an overall concept for the building. Giving it a youthful, bold, elegant and yet simple expression.The layout of the building is compact and logical. In the student areas there is a core of large lecturehalls with study areas around towards the light. The faculty areas on the two top floors have offices with spectacular views and plenty of light.

© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

The engineers from Sweco have worked closely with the architect through the total design process and achieved creative solutions to keep everything flexible and environmentally friendly.The Landscape Architect, Smedsvig Landskapsarkitekter, has taken the idea of simplicity into their design and strengthened the concept with a beautiful and durable solution.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Norwegian School of Economics / Link arkitektur " 26 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/461472/norwegian-school-of-economics-link-arkitektur/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.