the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. United Kingdom
  5. Jacobs Webber
  6. 2013
  7. Viacom European HQ / Jacobs Webber

Viacom European HQ / Jacobs Webber

  • 01:00 - 24 December, 2013
Viacom European HQ / Jacobs Webber
Viacom European HQ / Jacobs Webber, Courtesy of David Churchill
Courtesy of David Churchill

Courtesy of David Churchill Courtesy of David Churchill Courtesy of David Churchill Courtesy of David Churchill + 27

  • Architects

  • Location

    17-29 Hawley Crescent, London NW1 8TT, United Kingdom
  • Consultant Team

    Mahasty Akhavan-Adshead, Richard Collings, Chia Liang-Huang, Juraj Rendek, Andrew Siddell, Paul Webber, Martin Miesowicz, Nic Jacobs
  • Project Year

    2013
  • Services Engineers

    Hoare Lea
  • Structural Engineers

    Chamberlain Consulting
  • Project Managers

    EC Harris
  • Quantity Surveyors

    MCMS, AAB Consulting Services
  • Main Contractor

    Morgan Sindall
  • More Specs Less Specs
Courtesy of David Churchill
Courtesy of David Churchill

Text description provided by the architects. The redevelopment and extension of 17-29 Hawley Crescent for Viacom International Media Networks brings together MTV, Nickelodeon and Comedy Central creating nearly 10,000m2 of office, studio, production and transmission space across three floor.

Courtesy of David Churchill
Courtesy of David Churchill

The South portion of the building, previously home to now redundant studio space was demolished to create new office space onto Hawley Crescent with a new atrium connecting the new and existing parts of the building.

Courtesy of David Churchill
Courtesy of David Churchill

The street elevation was aligned to emphasise the sweep of Hawley Crescent and expanded metal and coloured fins used to chime with Camden’s pop-industrial feel. A break in the elevation reveals a soft green wall lined courtyard behind the harder exterior shell.

Courtesy of David Churchill
Courtesy of David Churchill

A new entrance lobby was created onto the street that continues into the building connecting new and existing atrium spaces, flanked by a new studio, editing and production suites, ended with a link to an open space on the canal waterfront.

Courtesy of David Churchill
Courtesy of David Churchill

All through the demolition and construction process the site remained the main transmission hub for Viacom Europe which was extremely challenging and necessitated a very delicate phasing of works including building temporary structures for satellite dishes on the street.

Courtesy of David Churchill
Courtesy of David Churchill

Sustainability was a priority for the client and the scheme achieves a Breeam ‘Very good’ and a SKA Silver rating for the interiors. Complementing the large courtyard green walls are a green roof, PV panels for on-site energy generation and a rainwater harvesting system to feed the green walls.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Viacom European HQ / Jacobs Webber" 24 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/460326/viacom-european-hq-jacobs-webber/> ISSN 0719-8884