All
Projects
Products
Events
Competitions

B05 / NL Architects

B05 / NL Architects

Courtesy of NL Architects Courtesy of NL Architects Courtesy of NL Architects Courtesy of NL Architects + 19

Rotterdam, The Netherlands
  • Architects: NL Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 3600.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2013
  • Collaborators: Thijs van Bijsterveldt, Wim Sjerps, Stefan Schülecke, Florent Le Corre, Gerbrand van Oostveen, Gen Yamamoto
  • Structural Engineering And Working Drawings: Adviesbureau voor Bouwtechniek (ABT)
  • Contractor: ERA Contour
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Nieuw-Crooswijk is a residential area in Rotterdam, strategically located near the city center and Kralingse Bos, a beautiful park. “Everything within 10 minutes”. Large parts have recently been demolished and will soon be reconstructed.

Courtesy of NL Architects
Courtesy of NL Architects

Seven architecture offices were invited to contribute to a differentiated ‘cityscape’. The objective was to create expressive architecture; the focus on refining the facades by to introducing elaborate details; accentuating entrances, articulating bay windows and balconies, introducing intricate brickwork, pronounced window frames and delicate fences: sculptural on the micro scale.

Courtesy of NL Architects
Courtesy of NL Architects

Each of the invited offices designed several blocks that are sprinkled around the area. In order to manage the resulting complexity an experimental organizational system was invented: one single ‘back office’ would draw up all plans and develop them into coherent architecture. ABT is responsible for what is ‘under the hood’; the selected architects can as such concentrate on detailing the facades…

Courtesy of NL Architects
Courtesy of NL Architects

The developer, Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk / Proper-Stok Groep, asked NL Architects to design several of what were called ‘specials’: seven apartment blocks that presumably will play an important role in the area for their position or height.

Courtesy of NL Architects
Courtesy of NL Architects

B05 is part of a series of 7 designs for Nieuw Crooswijk that all emphasize a building part, mostly the outdoor space, to create a both functional and sculptural quality.

Courtesy of NL Architects
Courtesy of NL Architects

B05, or Kuifje (Tintin), is positioned in the second block along the Boezemlaan that is now under construction. B05 is the tallest structure in this cluster; a 15 stories tower, two apartments per floor. The first 10 floor go up straight, but after reaching the maximum height of the neighbors, the building starts deforming. The highest floors lean forward, piercing through the building line, creating a distinct silhouette. A kind of super sized cornice comes into being.

Section
Section


Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Boezemlaan, Rotterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "B05 / NL Architects " 10 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/455806/b05-nl-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.