Wilhelm-leuschner-Platz station / Max Dudler

Wilhelm-leuschner-Platz station / Max Dudler

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 8

Leipzig, Germany
  • Architects: Max Dudler
  • Area Area of this architecture project Area:  5678
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs photographs:  Stefan Müller
  • Project Managers: Ilko-M. Mauruschat, Christof Berkenhoff, Max Rein
  • Construction Supervision: Arge BOL/BÜ
  • Structural Engineers: Pichler Ingenieure GmbH
  • Gross Construction Costs: EUR 17.5 million
  • Fire Protection: Brandschutz Consult
More Specs Less Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Text description provided by the architects. The station concourse, with a rectangular section and a slight longitudinal curve, is situated 20 metres below ground. Walls and ceilings of the elongated, column-free hall are clad with large, backlit prefabricated glass blocks set into a framework of fair-faced precast concrete. This gives the station concourse a bright and spacious feel. Extreme repetition of one and the same motif makes its actual dimensions almost intangible for passengers. The light-coloured, jointless terrazzo flooring of the insular platform acts as a quiet counterpoint to the seemingly endless pattern of the walls. All necessary station furniture is arranged on the platform in the shape of geometrical concrete sculptures, all functions such as seating, timetables and ticket machines having in a sense been subtracted from or carved out of the concrete cubes.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The station concourse’s supporting structure of precast reinforced concrete is not visible behind the glass block cladding. The wall elements of the glass block envelope are anchored to a steel substructure on the tunnel wall. The ceiling elements are suspended from the building shell. Passengers access the station through the entrances on the north and south ends of the station that are fitted with solid stair- cases, escalators and elevators. The architectural design of the two entrances is in deliberate contrast to the filigree, seemingly transparent station concourse. As soon as they dip beneath the surface of the square, the staircases and their inner casings are made entirely of fair-faced concrete. The minimalist, almost coarse design conveys an impression of descending towards the interior of the earth, as if it was tunnelled directly into the rock.


Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Martin-Luther-Ring, 04107 Leipzig, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wilhelm-leuschner-Platz station / Max Dudler " 09 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/455688/wilhelm-leuschner-platz-station-max-dudler/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.