the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. VENTURA TRINDADE, ARQUITECTOS
  6. 2006
  7. House Rehabilitation in Oreiras / Ventura Trindade Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House Rehabilitation in Oreiras / Ventura Trindade Arquitectos

  • 01:00 - 5 December, 2013
House Rehabilitation in Oreiras / Ventura Trindade Arquitectos
House Rehabilitation in Oreiras / Ventura Trindade Arquitectos, Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos
Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos

Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos + 16

  • Architects

  • Location

    Oeiras, Portugal
  • Architect in Charge

    João Maria Trindade
  • Collaborators

    Filipe Nunes, Lourenço Van Innis, Filipe Carvalho, Nuno Marcos, Vasco Rosa Tomás
  • Project Year

    2006
Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos
Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos

Text description provided by the architects. The project includes the construction of a new body, to the west, organizing two new bedrooms in suite, downstairs, living and dining room turn to the garden and roof turned in an accessible terrace.

Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos
Courtesy of Ventura Trindade Arquitectos

This construction is admittedly different from the existing, both in terms of constrution as in terms of its general scheme, in order to keep the legal distances to the lateral boundaries.

Axonometric
Axonometric

The old building is redesigned inside, adapting itself to the new proposed program, but in such a way as to maintin its essential characteristics. The base of the building is redrawn, allowing the enlargement of the parking space, currently very narrow.

This peripheral limit, in exposed concrete, creates semi-outdoor spaces in between the two constructions, acting as a unifying element to the whole.

On the other hand, and to smoothen the large volume of the current house, this new base is slightly higher, which creates the illusion of a smaller construction.

Behind this unifying base, arise the volumes of the existing building and the west extension, leaving us the clear reading of the conservation on the first and a subsquent inetrvention of contemporary character on the second, at the same time the relationship between the both involve them in a clear set.

View the complete gallery

About this office
Cite: "House Rehabilitation in Oreiras / Ventura Trindade Arquitectos" 05 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/454467/house-rehabilitation-in-oreiras-ventura-trindade-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.