the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Architectare
  6. House in the Hills / Architectare

House in the Hills / Architectare

House in the Hills / Architectare
House in the Hills / Architectare, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 19

  • Lightning

    RBF arquitetura de iluminação
  • Construction

    K2 Engenharia
  • Structural Project

    MPompei Engenharia
  • Site Area

    2790 m²
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Despite being in a proportionately large lot, the building has its shape defined by the small triangle of its buildable area on the entrance of the lot, resulting from enforcement of the condominium and local legislation. The whole building area is embedded in this triangle, with the exception of the deck, which was designed as permeable construction, as allowed. Those restrictions forced the house to be very exposed to the street and that was taken as a design proposition.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The façade towards the street was designed to give the impression that it is all closed, with exception of the library and some small openings on the first floor. The graphic texture of this façade represents the integration of the architecture with the land. From the soil, a well-defined form arises, with organic texture, made with rocks gathered in the place. On this strong base, another volume is lightly settled.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

This volume contains the rooms and interacts with the street by means of theirs big sliding panels made of aluminum. This very rational texture is interrupted by the library bookshelf, which is dominated by the disordered timber wood graphism working as a moucharebiya.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The façade towards the inside of the land is made of sliding glass panels, receiving direct sun during the winter afternoon, warming the house for the night. and increasing the integration between the interior and the nature outside. Those glass panels provide the necessary input of light during the day.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

To increase the interior sun light, a skylight above the stairs was designed. At night, the lighting design benefits from the material´s textures to preserve the warm atmosphere. The entire 1st floor is designed to ensure full interaction among the different uses and spaces of the house. For this, the sliding glass panels can be completely open; transforming the living room into a veranda and the deck becomes an extension of the internal space, annulling the barriers between the swimming pool and outside kitchen.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The 2nd floor is more private and all the bedrooms turn to the mezzanine where the library is, from which you can see the first floor without being too exposed.

Planta - 1º Pavimento
Planta - 1º Pavimento

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in the Hills / Architectare" [Casa na Colina / Architectare] 02 Dec 2013. ArchDaily. (Trans. Castro, Fernanda) Accessed . <https://www.archdaily.com/453482/house-in-the-hills-architectare/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.