the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. inSpace
  6. 2013
  7. Carre Plantagenet / inSpace

Carre Plantagenet / inSpace

  • 01:00 - 29 November, 2013
Carre Plantagenet / inSpace
Carre Plantagenet / inSpace, © Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie © Hervé Abbadie + 22

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

Text description provided by the architects. The project assumes entirely its orthogonal geometry and, simple and direct morphology without getting into a minimalism tendency. Its morphology does not show in a first view, its real hidden constructive complexity; where all spaces, relations, details and materials had been thought, drawn and executed with one only measure, the human scale.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

The organization of the 11 individual houses and the 30 apartments follow parallel the limits of the site in order to liberate the maximum surface on the center of the plot. The aim was to create a collective garden to all inhabitants, as a place of identification, to rest, to play and to meet.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

Distributed in different volumes, the houses vary between ground floor and one floor level volumes placed in the south angle of the site. In the north side, the apartments find their place in four independents volumes with three and four floor level height. This composition allows the arrival of natural light in the central garden at all hours of the day, every day a year. At the same time, shadows between the different volumes are inexistent.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

All housing units are double oriented, and the great majority has views towards the street and towards the central garden. All collective circulations are naturally lighten and open large views to both urban surroundings and inner garden.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

In the conception of each house/apartment unitit had been extremely important to well distinguish the social zones from the night and private room zones in order to facilitate a traditional family appropriation.On the other hand, all units have a private exterior space, a terrace, a garden or a balcony.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

The image of the project is a global unify image represented through a horizontal balanced vertical multiple reading. All façades are composed by “ethernite natura’ regular and systematic 3 colors tones panels. Horizontal bands are determined by one color tone,where a punctual variation agitates the regularity of the total image. This mosaic in smoothly movement is accentuated by the sliding windows panels.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

Towards the street, the color tone choice was neutral, almost anonymous in order to concentrate the view in the ground level – into the different treatments, the granite base, the grids, the border private gardens, and the multiple visual perspectives towards the inner garden.Towards the innergarden, warmer welcome tones are placed, a green tonality in direct dialogue with the vegetation of the garden resulting in an immediate green ‘scenario’ environment.

© Hervé Abbadie
© Hervé Abbadie

Behind the flat aspect of the façades, almost minimal, is hidden a complex, rigorous concept, drawing and realization, where the sliding door windows mechanism are turnout invisible; where the windows and balcony’s find meticulous it’s places.

Elevation
Elevation

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
inSpace
Office
Cite: "Carre Plantagenet / inSpace" 29 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/453241/carre-plantagenet-inspace/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.