All
Projects
Products
Events
Competitions

VUC Syd / AART Architects + ZENI Architects

VUC Syd / AART Architects + ZENI Architects

© Adam Moerk © Adam Moerk © Adam Moerk © Adam Moerk + 22

Schools  · 
Haderslev, Denmark
  • Architects Authors of this architecture project AART Architects, ZENI Architects
  • Area Area of this architecture project
    8600.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Luminex, Troldtekt
  • Photographs

    • Engineer

      COWI
    More Specs Less Specs
    Diagram
    Diagram

    Text description provided by the architects. The new education centre for VUC Syd in Haderslev, Denmark, has no traditional classrooms. Instead, it appears as a vibrant and visually engaging educational environment, in which group areas, presentation spaces, dialogue cubicles and quiet zones allow for a more diverse approach to education.

    © Adam Moerk
    © Adam Moerk

    Inspired by its unique location on Haderslev's waterfront the new education centre has been designed as an atrium building, with a 360° view of the city and the harbour. The education centre's terraces are a key element in its expression. In a movement, which starts right down at ground level and ends up on the top floor, the terraces twine around the building, creating a vertical schoolyard and uniting indoors and outdoors in a single gesture.

    However, the education centre is not only about making a distinctive mark on Haderslev's waterfront. It also provides the setting for a future-oriented educational environment by combining expertise with modern information technology and innovative teaching methods. Therefore, the education centre has no permanent classrooms. Instead, it is has been designed as a vibrant and visually engaging educational environment, united by the atrium and the staggered staircase at the heart of the building.

    © Adam Moerk
    © Adam Moerk

    A far more vibrant educational environment

    To create a clear educational environment the floors have been divided into subject areas. The first floor is dedicated to science subjects, the second floor to cultural subjects and the third floor to modern languages. Thus, the education centre challenges the traditional notion of a school built up on the basis of permanent classrooms, in favour of a more flexible model in relation both to distribution of space and the flow of the students. This design approach creates a far more vibrant and effective educational environment, in which team areas, lecture rooms, dialogue cubicles, quiet zones and sports facilities allow for a more diverse approach to education.

    © Adam Moerk
    © Adam Moerk

    Modern IT has been given high priority in the design and layout of the education centre. For example, every student is issued with his/her own iPad or MacBook, while 165 digital touch screens in different sizes have been integrated as a natural component of the educational environment. Contact to the city has also been given high priority. This finds expression in the public ground floor, which encompasses the public space into the education centre and includes a culture café and lecture theatre, which provides space for larger-scale events.

    Section
    Section

    Project gallery

    See all Show less

    Project location

    Address: 6100 Haderslev, Denmark

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "VUC Syd / AART Architects + ZENI Architects" 22 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/450625/vuc-syd-aart-architects-zeni-architects/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.