the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cemetery
  4. Switzerland
  5. Michael Meier Marius Hug Architekten
  6. 2008
  7. Rectory and Church Hall / Michael Meier Marius Hug Architekten

Rectory and Church Hall / Michael Meier Marius Hug Architekten

  • 01:00 - 22 November, 2013
Rectory and Church Hall / Michael Meier Marius Hug Architekten
Rectory and Church Hall / Michael Meier Marius Hug Architekten, © Roman Keller
© Roman Keller

© Roman Keller © Roman Keller © Roman Keller © Roman Keller + 15

© Roman Keller
© Roman Keller

Text description provided by the architects. Within the mainly even, loose building structure of Klosters-Serneus, the ensemble around the Church of St. James, which faces more dense development and the undeveloped cemetery quarter, has its own urban planning qualities. The lengthy new building for the church hall, whose western external wall is aligned with the former cemetery walls, borders at its front end with the forecourt of the church and is longitudinally inserted between the cemetery and the rectory garden.

© Roman Keller
© Roman Keller

The alignment of the long building with two gabled volumes placed perpendicular to the slope, as well as an auxiliary building section with a flat roof, allows the ensemble to be racked to follow the incline of the terrain. Inside the building, the visitor is guided from the church to the foyer on the mountain side and from there to the church hall on a lower floor. The stepped quarry stone wall and the large larch windows accentuate the adaptation to suit the topography.

© Roman Keller
© Roman Keller

The strong association with the local environment is reflected by the use of materials found in the region, such as the quarry stone wall, the plaster structure and the lead roof. The new buildings also have qualities associated with traditional alpine construction, such as the clarity of its volumetrics, the use of only a few building elements and the materials' ability to age with time. This design approach, which can be described as appropriate, ensures that the new building does not encroach into the foreground, instead remaining modest and integrated into the existing ensemble of the church, rectory and cemetery, and thereby highlighting their qualities.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Rectory and Church Hall / Michael Meier Marius Hug Architekten" 22 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/450549/rectory-and-church-hall-michael-meier-marius-hug-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments