Kimbell Art Museum Expansion / Renzo Piano Building Workshop + Kendall/Heaton Associates

Kimbell Art Museum Expansion / Renzo Piano Building Workshop + Kendall/Heaton Associates

© Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux + 50

Fort Worth, United States
  • Project Manager: Paratus Group
  • Executive Committee Advisor: Bill Lacy
  • Construction Manager: The Beck Group
  • Structural Engineering: Guy Nordenson and Associates
  • Construction Manager Structural Consultant: Brockette, Davis, Drake, Inc.
  • Lighting: Arup Lighting
  • Mep Engineering: Arup & Summit Consultants
  • Civil Engineering: Huitt-Zollars
  • Façade Consultant: Front
  • Landscape Architects: Michael Morgan Landscape Architecture and Pond & Company
  • Concrete Consultant: Dottor Group, Reg Hough, Capform
  • Graphic Design: Pentagram
  • Acoustical / Audiovisual Consultant: Harvey Marshall Berling Associates Inc
  • Geotechnical Engineering: Henley-Johnston Associates
  • Wind Engineering: Rowan Williams Davies & Irwin
  • Secutiry: Architects Security Group
  • Design Team: M.Carroll (partner in charge), O.Teke with S.Ishida (partner), Sh. Ishida, M. Orlandi, S. Polotti, D. Hammerman, F. Spadini, E. Moore, A. Morselli, S. Ishida, D. Piano, D. Reimers, E. Santiago; F. Cappellini, F. Terranova (models)
  • Owner: Kimbell Art Foundation
  • Cost: U$135 Million
More Specs Less Specs
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Text description provided by the architects. The Kimbell Art Museum’s original building was designed by Louis Kahn in 1972. The new building by RPBW was recently inaugurated and establishes a close, respectful and frank dialogue with this powerful yet delicate older building.The new Piano Pavilion accommodates the museum’s growing exhibition and education programmes, allowing the original Kahn building to revert to the display of the museum’s permanent collection.

Level B1 Plan
Level B1 Plan

Gallery Facade Section Detail Auditorium Plan Level B1 Labels Site Plan + 50

The programmes and collection of the Kimbell Art Museum have grown dramatically in recent years, far beyond anything envisioned by the museum in the 1970s. Addressing the severe lack of space for the museum’s exhibition and education programmes, the new Piano Pavilion provides gallery space for temporary exhibitions, classrooms and studios for the museum’s education department, a large 298-seat auditorium, an expanded library and underground parking. The expansion roughly doubles the Museum’s gallery space. Furthermore, the siting of the new building, and the access into it from the car park, will correct the tendency of most visitors to enter the museum’s original building by what Kahn considered the back entrance, directing them naturally to the front entrance in the west facade.

© Aerial Photography, Inc.
© Aerial Photography, Inc.

Subtly echoing Kahn’s building in height, scale and general layout,the RPBW building has a more open, transparent character. Light, discreet (half the footprint hidden underground), yet with its own character, setting up a dialogue between old and new.

The new building consists of two connected structures. The front section ­– the ‘Flying pavilion’ facing the west façade of Kahn’s building across landscaped grounds – has a three-part facade, referencing the activities inside. At its centre a lightweight, transparent, glazed section serves as the new museum entrance.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

On either side, behind pale concrete walls are two gallery spaces for temporary exhibitions. A sequence of square concrete columns wraps around the sides of the building, supporting solid wooden beams and the overhanging eaves of the glass roof, providing shade for the glazed facades facing north and south.

In the galleries, a sophisticated roof system layers stretched fabric, the wooden beams, glass, aluminium louvers (and photovoltaic cells), to create a controlled day-lit environment. This can be supplemented by lighting hidden behind the scrim fabric.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

A glazed passageway leads into the building’s second structure. Hidden under a turf, insulating roof are a third gallery for light-sensitive works, an auditorium and museum education facilities.

Gallery Facade Section Detail
Gallery Facade Section Detail

Glass, concrete, and wood are the predominant materials used in the new building, echoing those used in the original. Views through the new building to the landscape and Kahn building beyond emphasise the key motifs of transparency and openness.

© Robert Laprelle
© Robert Laprelle
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Kimbell Art Museum, 3333 Camp Bowie Boulevard, Fort Worth, TX 76107, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kimbell Art Museum Expansion / Renzo Piano Building Workshop + Kendall/Heaton Associates" 14 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/448735/renzo-piano-pavilion-at-kimbell-art-museum-renzo-piano-kendall-heaton-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Nic Lehoux

金贝尔美术馆扩建 / 伦佐·皮亚诺工作室 + Kendall/Heaton Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.