All
Projects
Products
Events
Competitions

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center / Weiss/Manfredi

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center / Weiss/Manfredi

© Aaron Booher © Aaron Booher © Aaron Booher © Aaron Booher + 18

Park  · 
Brooklyn, United States
  • Architects Authors of this architecture project Weiss/Manfredi
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Decoustics
© Aaron Booher
© Aaron Booher

Text description provided by the architects. Honored by the NYC Design Commission with an Award for Excellence in Design in 2008 for integration of form, function and sustain- able practice, the new visitor center to the Brooklyn Botanic Garden establishes a visionary public interface between the city and the garden. The landscape’s central feature is the building’s living roof design, conceived as a seamless, inhabitable extension of the Garden that mergers landscape and architecture and redefines physical and philosophical relationships between visitor and garden, exhibition and movement, culture and cultivation.

© Aaron Booher
© Aaron Booher

Fusing contemporary site engineering technology with sustainable landscape and horticultural design, the Visitor Center landscape design marks the Garden’s centennial and demonstrates the institution’s commitment to environmental stewardship and conservation by providing a new pedagogical paradigm with this high performance landscape design and new botanical exhibit for its next 100 years of public service and education.

© Aaron Booher
© Aaron Booher

STORMWATER MANAGEMENT

A network of storm water collection features an extensive green roof, storm water channel, vegetated swales and bio-infiltration basins. Collectively, these elements retain storm water on site to facilitate natural filtration and ground water recharge and discharge to the municipal sewer.

© Aaron Booher
© Aaron Booher

SOIL RECLAMATION

Contaminated soils in the historic fill demanded remedial action. Distinct soil profiles were designed to reconstruct existing soils and restore viable soil biology to support each diverse horticultural conditions. The bio-infiltration basin's loose deep soils absorb water and filter pollutants and expand the volume of storm water capture. Structural soils in plazas provide contiguous expansive soil volumes to sustain limitless tree root growth under paved areas.

© Aaron Booher
© Aaron Booher

HORTICULTURAL EXHIBIT

The planting design demonstrates how a specific mix of plant species and types can regenerate high performing ecologies. Informed by native plant communities, botanic collections are organized in bold drifts, from upland to lowland typologies that knit the Visitor Center landscape into the exist- ing and establish a resilient design structure for future garden expansion.

Site Plan
Site Plan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Brooklyn, NY 11225, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Brooklyn Botanic Garden Visitor Center / Weiss/Manfredi" 07 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/445453/brooklyn-botanic-garden-visitor-center-weiss-manfredi/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.