Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners

Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners

Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - FacadeAdministrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - BeamAdministrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - Windows, FacadeAdministrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - FacadeAdministrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - More Images+ 20

Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - Windows, Facade
© Klaas Verdru

Text description provided by the architects. In an ingenious way – the introduction of a ‘light street’ – this renovation project adds new life, light and space to this deep and dark former offi ce building. This indoor street is the walkway for all reception functions, as well as the supporting element of this energetic concept.

Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - Image 10 of 25
© Klaas Verdru

Today, it seems irresponsible to not build in a sustainable way. In the use of materials, heating and insulation, this building has been designed following the principles of sustainable building. For example, the new shell – the wooden facade – is adaptable in function of energy and light.

Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - Facade
© Klaas Verdru

Also, a project is only a good project if it is spatially embedded in its surroundings. The location just outside the city centre was a challenge for the urban planners. The urban development concept starts from the idea of a fordable campus with three zones: a zone for culture, sports and administration. The way in which the indoor street of the building links up with the existing infrastructure also adds substantial value to this site. Both the commune’s services and the OCMW will be housed in this new building of 5000 m².

Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners - Image 15 of 25
First Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zwevegem, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Administrative Centre Zwevegem / BURO II & ARCHI + I and Sileghem & Partners" 01 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/444041/administrative-centre-zwevegem-buro-ii-and-archi-i-and-sileghem-and-partners> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.