the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. United States
  5. Perkins+Will
  6. 2012
  7. New Hospital Tower Rush University Medical Center / Perkins+Will

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

New Hospital Tower Rush University Medical Center / Perkins+Will

  • 01:00 - 4 November, 2013
New Hospital Tower Rush University Medical Center / Perkins+Will
New Hospital Tower Rush University Medical Center / Perkins+Will, © James Steinkamp, Steinkamp Photography
© James Steinkamp, Steinkamp Photography

© James Steinkamp, Steinkamp Photography © Connor Steinkamp, Steinkamp Photography © Connor Steinkamp, Steinkamp Photography © Connor Steinkamp, Steinkamp Photography + 47

        • Principal Planner

          Jocelyn Frederick – Market Sector Leader
        • Project Director

          Bridget Lesniak – Principal
        • Senior Technical Architect

          James Nowak – Associate Principal
        • Senior Interior Designer

          Jason Rosenblatt – Senior Associate
        • Senior Design Architect

          John Moorhead – Senior Associate
        • Mechanical Engineer

          Environmental Systems Design (ESD)
        • Structural Engineer

          Thornton Tomasetti
        • Electrical Engineer

          Environmental Systems Design (ESD)
        • Civil Engineer

          Terra Engineering
        • Construction Manager

          Power Jacobs Joint Venture
        • General Contractor

          Power Jacobs Joint Venture
        • Landscape Architect

          Hitchcock Design Group // Hoerr Schaudt (Entry Pavilion)
        • Lighting Designer

          HDLC
        • Consultants

          LIGHTING – Aurora Lighting (Entry Pavilion), PARKING – Walker Parking, SUSTAINABILITY (Entry Pavilion)- IBC Engineering Services, TRAFFIC – Kimley Horn, MATERIAL MANAGEMENT – St. Onge, CODE – Schirmer (AON), EQUIPMENT – Walsh, VERTICAL TRANSPORTATION – Vertex Corporation, EXTERIOR WALL – Heitman & Associates, ACOUSTICAL – Cerami Associates, SIGNAGE – fd2s
        • Cost

          $398,000,000
        • Client

          Rush University Medical Center
        • More Specs Less Specs
        © James Steinkamp, Steinkamp Photography
        © James Steinkamp, Steinkamp Photography

        Text description provided by the architects. This hospital is part of a campus-wide transformation project, which also includes an orthopedic building, parking structure and new loading and delivery systems. The 800,000-square-foot hospital consists of 386 patient beds along with diagnostic and treatment facilities, such as surgery, radiology and emergency departments. The hospital is sited adjacent to the Eisenhower Expressway (a major arterial feeding the central area of Chicago) on the north, Ashland Avenue on the east and Harrison Street, the major internal street for the Rush Campus, on the south.

        Floor Plans
        Floor Plans

        Site Plan Lobby Axonometric Sustainability Features Typical Bed Floor Plan + 47

        The organizational concept consists of a rectangular seven-story base, containing new diagnostic and treatment facilities, topped by a five- story curvilinear bed tower. The base connects to existing diagnostic treatment facilities to create a new continuous interventional platform. Part of the ground level of this base contains an emergency department, which has been designed to be an advanced emergency response center for the City of Chicago. The geometry of the bed tower maximizes views and natural light for patient rooms while also creating an environment for efficient and safe health care.

        © James Steinkamp, Steinkamp Photography
        © James Steinkamp, Steinkamp Photography
        © Steve Hall/Hedrich Blessing
        © Steve Hall/Hedrich Blessing

        The massing and architectural expression of the north, south and east respond to the differing surrounding conditions. The north elevation is simple and large in scale, similiar to the adjacent freeway. The east elevation works in tandem with the orthopedics building to create and reinforce the new entry boulevard from Ashland. The south elevation weaves the rectilinear and curvilinear geometry of base and bed tower together to scale the building down to relate to the environment of the entry boulevard. The difference in north and south elevation also responds to the internal organizations of the base. The simpler north elevation expresses the back of house staff connection corridors. The more layered and scaled down south façade contains the public elements of the base, such as lounges and waiting areas.

        © Connor Steinkamp, Steinkamp Photography
        © Connor Steinkamp, Steinkamp Photography
        © Steve Hall/Hedrich Blessing
        © Steve Hall/Hedrich Blessing

        At the junction of new and old hospital is a multi-story entry pavilion whose roof is landscaped to provide a patient staff garden at level four that connects by bridge to the existing parking structure and has upper level patient check-in facilities. Skylights act as roof garden sculptural elements and provide natural light for the entry pavilion below. The walls of one of these skylights project down to the floor. Of the entry pavilion to introduce an exterior landscaped space without compromising internal contamination issues associated with plantings.

        © Connor Steinkamp, Steinkamp Photography
        © Connor Steinkamp, Steinkamp Photography

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        Perkins+Will
        Office
        Cite: "New Hospital Tower Rush University Medical Center / Perkins+Will" 04 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/443648/new-hospital-tower-rush-university-medical-center-perkins-will/> ISSN 0719-8884
        Read comments
        Read comments

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.