the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. United States
  5. Clark Nexsen
  6. 2012
  7. Health and Human Sciences / Clark Nexsen

Health and Human Sciences / Clark Nexsen

  • 01:00 - 31 October, 2013
Health and Human Sciences / Clark Nexsen
Health and Human Sciences / Clark Nexsen, © Mark Herboth
© Mark Herboth

© Mark Herboth © Mark Herboth © Mark Herboth © Mark Herboth + 16

  • Architects

  • Location

    Cullowhee, NC, United States
  • Principal in Charge

    Chad Roberson, AIA, LEED AP BD+C
  • Senior Project Architect

    Sara Melanson, AIA, LEED AP
  • Project Architect

    Joel Helms, AIA, LEED AP BD+C
  • Designers

    Peyton Evert, LEED AP; Peyton Shumate, LEED AP BD+C; Mary Brehler, LEED AP
  • Client

    Western Carolina University
  • Contractor

    Vannoy Construction
  • Civil Engineer

    Mulkey, Inc.
  • Structural Engineer

    Kloesel Engineering, P.A.
  • MEP Engineer/Fire Protection

    Stanford White
  • Audio Visual/Security

    The Sextant Group, Inc.
  • Area

    160000.0 ft2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Category

© Mark Herboth
© Mark Herboth

Text description provided by the architects. WCU’s Health and Human Sciences building is the first facility constructed as a part of the University’s Millennial Initiative, setting both aesthetic and planning directions for the new 344-acre campus. The facility provides state-of-the-art learning environments for five departments and nine disciplines within the College. Nested into the mountainside, without immediate built context or relationship to the existing campus, the design is a direct response to both site and program.

© Mark Herboth
© Mark Herboth

The location and form of the building is defined by the site topography and solar orientation. Mapping the topography and slopes defined buildable area limits that informed the project location and delineated its northernmost extents. The southern boundary is defined by a natural basin, allowing for minimal impact of the building on the site and optimal solar orientation. The building nests between these elements, stepping back into the topography and conforming to the site. An expansive roof garden replicates the form of the natural basin carved into the building footprint, restoring the natural environment and reinforcing the connection to the site.

© Mark Herboth
© Mark Herboth

The programmatic goal of inter-departmental collaboration drives the organization of the building in plan and section utilizing the ”Collaborative Center”, a multi-story atrium and technology resource center which connects all levels visually and functionally. This unifying element promotes interaction and engagement throughout the building. The juxtaposition of disciplines facilitates an exchange of ideas supporting research and development and a more comprehensive student education. Building technologies work in conjunction to reinforce opportunities for cross-pollination between departments.

© Mark Herboth
© Mark Herboth

Natural light is shared throughout the building, introduced through an expanse of south-facing atrium curtain wall and distributed to inner offices, corridors and small gathering areas through interior glazing. Sunscreens provide greater thermal comfort by limiting direct solar exposure while providing desirable natural daylight to accommodate lighting needs.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Health and Human Sciences / Clark Nexsen" 31 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/443487/health-and-human-sciences-clark-nexsen/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.