the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Train Station
  4. The Netherlands
  5. NL Architects
  6. 2013
  7. Barneveld Noord / NL Architects

Barneveld Noord / NL Architects

  • 01:00 - 30 October, 2013
Barneveld Noord / NL Architects
Barneveld Noord / NL Architects, © Bart van Hoek
© Bart van Hoek

© Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg © Marcel van der Burg + 43

  • Architects

  • Location

    The Netherlands
  • NL Architects

    Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
  • Project Architect

    Gerbrand van Oostveen
  • Team

    Kirsten Hüsig, Barbara Luns, Gert Jan Machiels and Gen Yamamoto with Aude Robert and Christian Asbo
  • Client

    ProRail
  • Consultant

    Movares
  • Contractor

    Strukton
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

Text description provided by the architects. ProRail, responsible for the railway network in the Netherlands, together with the so called spoorbouwmeester Koen van Velsen (‘the national supervisor for railway architecture’) started a campaign to make waiting more comfortable: Prettig Wachten.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

Travelers experience waiting on a station as much longer then waiting within a vehicle. Surveys have indicated that waiting time is experienced as 3 times longer than it actually is. In this respect especially small and medium sized stations proof a big challenge. These smaller stations are usually unmanned, desolate, often creating a sense un-safety. What can we do to improve them?

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

The waiting areas of in total twenty stations throughout the country will be upgraded, both functionally and cosmetically: introduction of washrooms, wifi, floor heating, railway TV. Or Art!

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

One of the keys to the success of Prettig Wachten is to introduce human presence on these stations, to create some sort of informal supervision. An effort is made to create small multifunctional shops. In Wolvega for instance a flower shop will be opened, the florist will also be serving coffee and will even be cleaning the restrooms.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

In Barneveld Noord a bike-repair shop will be included run by people that are ‘differently able’. They will contribute to the maintenance and hopefully prevent the broken window syndrome. In Barneveld Noord a new station will be build. Well station, perhaps more a bus-stop. But then again, quite an intriguing bus-stop… It is supposed to be a temporary structure. Hence the station will be build out of shipping containers. The containers contain space, but also form space.

© Marcel van der Burg
© Marcel van der Burg

They will be combined into an explicit arrangement. Together they form an ambiguous but strong sign. Minimum effort, maximum output. Three containers are ‘suspended’ in the air. Together they form a ‘roof’. One contains the installations, the other storage. The third will be opened at the bottom. It forms the headroom for the enclosed but fully transparent waiting area, creating a double high space.

Barneveld Noord / NL Architects, © Bart van Hoek
© Bart van Hoek

The fourth container is flipped to an upright position. It makes an instant tower. The tower contains a clock. And a wind vane. Since Barneveld is the egg capital of the Netherlands -the station is located on the so-called Chicken Line- not the typical rooster will be mounted, but a gilded chicken. The tower holds a lavatory, 11.998mm high, topped by a glass roof. Royal Flush.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NL Architects
Office
Cite: "Barneveld Noord / NL Architects" 30 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442757/barneveld-noord-nl-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments