We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Court-housing Cortinghborg Groningen / Architecten|en|en

Court-housing Cortinghborg Groningen / Architecten|en|en
© BASEPHOTOGRAPHY
© BASEPHOTOGRAPHY

© BASEPHOTOGRAPHY© BASEPHOTOGRAPHY© BASEPHOTOGRAPHY© BASEPHOTOGRAPHY+ 12

Text description provided by the architects. On a former sports field within the ring road of the  Dutch town of  Groningen, a new residential district is being realised by creating a 'scenery landscape'. This plan achieves the coherence and transition between the 'garden village' De Oude Hoogte and the industrial area on the northern side of the ring road. The division into sequential living atmospheres provides a varied range of housing typologies.

© BASEPHOTOGRAPHY
© BASEPHOTOGRAPHY

The northern boundary of the plan is formed by a long apartment building -designed by diederendirrix architects-  that functions as a noise barrier towards the area behind it. Here, in the southern part of the plan, a connection to the existing garden village has been realized by the continuation of the road structure and the layout of the scheme in closed perimeter  blocks. These blocks contain both the scale and characteristic design of the sloping roofs of the neighbouring buildings.

The housing blocks are designed in different configurations which create a variety of perspective spaces between them. The layout of the housing blocks consist of a combination of standard row houses on the long sides and specials on the short sides. Within these special dwelling types the entrances towards the streets and the inner courtyards are elaborated as white voids, based on the design of the nearby historic gateway named Cortinghpoort.

© BASEPHOTOGRAPHY
© BASEPHOTOGRAPHY

The inner areas contain a typical Dutch layout of private gardens with storages that are situated on a collective exit. The extra-large meandering design however provides an abundance of space resulting in a comfortable inner area.

© BASEPHOTOGRAPHY
© BASEPHOTOGRAPHY

The materialisation of the building blocks consist of a shell made of glued bricks, repetitive window frames and sloping roofs with steel tiles. By using just one colour for al these materials in each block, an almost artificial image is created. Because of their white colour, the corners and inner areas automatically become the special elements.

First Floor Plan
First Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Groningen, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Court-housing Cortinghborg Groningen / Architecten|en|en" 29 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442125/court-housing-cortinghborg-groningen-architecten-en-en> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.