the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Germany
  5. LAN
  6. 2013
  7. Neue Hamburger Terrassen / LAN

Neue Hamburger Terrassen / LAN

  • 01:00 - 23 October, 2013
Neue Hamburger Terrassen / LAN
Neue Hamburger Terrassen / LAN, © Julien Lanoo
© Julien Lanoo

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo + 41

  • Architects

    LAN
  • Location

    Hamburg, Germany
  • Team

    LAN (mandatory architects): Umberto Napolitano and Benoit Jallon, Sebastian Niemann (lead architect), Vincent Vaulot, Peter Balzer, RemiCarteron (competition). Franck Boutté Consultants (HEQ - competition), BASE (landscaping – competition), RaissiBidard (competition), KonerdingArchitekten (architects associated for the building process), Ingenieurbüro Schreyer (BET structure, energy), RMP Stephan Lenzen (coordinating landscape architects)
  • Area

    11000.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. This housing design, which occurred within a unique framework –IBAHamburg 2013 – draws on Hamburg’s architectural heritage by providing a contemporary, updated version of the traditionalTerrasse, a “row-house”type of worker housing. The first challenge in conceiving our master plan was how to integrate cars into the Terrasse,especially how to limit their impact and place in the public spaces. To do so, we scaled the width of the street a minima (6metersof the 13 meters between the buildings facing each other)and we made its pathway as slender as possible to slow down traffic and to give the center a vegetation-oriented feel. The covered parking spaces were groupedat the corners of the buildings in order to create a direct and necessary relationship between the ground floors and the public spaces. The enclosures separating the private spaces facing the street were removed, and all the green spacesreceived the same treatment so that the local residents could truly appropriate them.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Two public spaces run through this area, tying the street to its surrounding environment, which consists of a park, a brook, and a pond.In designing the housing models, we opted for U-shaped volumes in order to increase the intimacy of the yards and to accentuate the connection with the park located to the east. Through its creation of interiorities and angles, the new housing block defines three kinds of socialization: public, by facing the street, collective, with yardsshared and maintained by the residents, and private, by means of the yards and terraces bordering the apartments.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

One of the architectural project’sambitionswas to adapt the residences to the current and future needs of the families. We also wanted to combine the advantages of theTerrasseand the “rowhouse,” between a homogeneity of the whole and by asserting singularity. The way we shaped and configured the space yielded a vocabulary that gave each building its own identity while at the same time preserving the harmony of the whole of the four housing blocks entrusted to LAN.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Due to their U-shaped configuration, the housing blocks have a central courtyardconsisting of individual terraces bordering the residences, and a central green space landscaped according to the residents’ preferences. The composition of the façades changes depending on their placement. Facing the street, narrow glass doors create a consistent rhythm, and facing the courtyard, three largepicture windows, stacked one on top of the other, provide ample views and exposure to sunlight. The wooden siding changes from one block to the next; there are variations in the direction and size of the wood planks. Similarly, the color changes in the window and door framesand the coping in aluminum, as well as for the awnings.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The parking spaces located at the corners are fully integrated into the buildings. The absence of enclosures and a similar treatment for the yards facing the street allows them to blend into the landscaped public spaces, which thereby creates the sensation of a large, continuous pathway. Each housing block has 6-10 residences. The buildings also contain individual storage rooms and a common space that hosts the Baugruppe’s communal activities (general meetings, parties, arts and crafts workshops, etc.), and welcomes visitors.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Within the blocks, the 33 housing units are of two kinds: “row-house” and “multi-level”units. The 13 “multi-level” unitsoccupy 1 or 2 levels, and are 50-90 m² in size. They each have direct access to either a garden with a terrace, or to a loggia.The ground floor residences are fully accessibleand usable by persons with reduced mobility. The 20 row-houseshave three floors and a private yard with a terrace facing the street and one facing the courtyard. Their orientation and surface area vary depending on their positioning within the block: east-west or north-south, between 120 and 160m².Workspaces have been integrated into the housing at the residents’ request; there are offices, graphic design studios, therapy rooms, and so forth. Other spatial elements, such as a hopper between the ground and first floors,the positioning of the stairwell, the entry into the kitchen, the number of bedrooms and bathrooms were chosen by the residents.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

During this project, LAN dealt with two successive commissioning entities:IBAHamburg 2013 for the urban planning phase, and then the residents themselves, via theBaugruppe, for thearchitecturalphase. The direct result of this change in principals was the multiplication of the number of clients and, therefore,interlocutors: from 1 to 80 persons. How does one manage the complexity inherent to such an increase? How does one work at the neighborhood level, with the 80 members of the Baugruppe, and in terms of each individual habitation, on each of the 33 residences?How does one adapt one’s approach and working documents to clients whose knowledge of architecture is extremely disparate?

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The architectural phase seemed to be both an impossible task, because the intentions of the variousBaugruppemembers were contradictory and created clear divisions, and at the same time, an exercise in fostering architectural awareness, where pedagogy and diplomacy were both de rigueur. Between July 2010 andDecember 2011, fifteen general meetings were held with theBaugruppe, LAN, and a mediator. These meetings were rounded out by 3 collectiveworkshops on the layout of the homes, the façades, and the planning standardsfor the housing units, as well as by individual meetings with each family.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Decisions were taken both during general meetings by majority vote when the concerned the whole project (layout of the housing units,façades, fluids, planning standards for the units, etc.) and directly with each family if they only concerned the individual unit. For their part, the future residents created a blog and Twitter account of their own accord. Initially created to attract other interested subjects to complete the group, these interfaces were then used to post updates on the project and the construction, and to promote this adventure. For that matter, some of the residents have told us that they still receive many requests for participation.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

In terms of the construction, we opted for a shell structure (cement and block, or Kalksandstein-Mauerwerk), which guarantees good acoustic insulation, and wood-frame facades. The panels were built in a workshop and measure up to 9x3 meters. They combine a wood frame, Douglas Fir siding, solar protection in the form of external textile awnings, as well as exteriorjoinery in colored PVC and triple-glazed windows. 20cm of cellulose insulationwas blown into the wood frames in order to fill the empty spaces between the block walls and the siding. The final energy consumption goes up to approximately 40 kWh/m²a,and the primary consumption is25kWh/m²a. A shared heating plantis located in Building 4, and the heat is then distributed to the other buildings via an underground system. The cogeneration heating (electricity and heat for hot water and heating) is of the LichtblickZuhause-Kraftwerktype. Each housing unit has double-fluxventilation with recovery of individual heat.

Elevation
Elevation

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Neue Hamburger Terrassen / LAN" 23 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/440361/neue-hamburger-terrassen-lan/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments