the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Spain
  5. David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes
  6. 2010
  7. Escola Bressol en Vilanova del Vallés / David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes

Escola Bressol en Vilanova del Vallés / David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes

  • 00:00 - 27 September, 2013
Escola Bressol en Vilanova del Vallés / David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes
Escola Bressol en Vilanova del Vallés / David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes, © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 17

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. We were asked to build a kindergarten adapting the ground floor of an old farmhouse. On the first floor a multi-purpose hall was also required with a separate entrance.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The terraced nature of the plot dictates the use of a double ramp descent to enter the school, whilst also allowing access to the multi-purpose hall via a gangway that is almost at ground level.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

We plan the project as an ensemble between the existing building and the new construction. The new building consists of different strips that penetrate the farmhouse structure as per the requirements of the project.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

A first strip of concrete runs along the southern façade and replaces a section of the lower part of the old building in order to incorporate exits from the school to the playground and a protective porch.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

A second strip, the same width as the classrooms, is constructed of pre-fabricated pieces of concrete that make up a suspended floor to serve as a terrace for the multi-purpose hall. The strip turns up vertically at the end to generate a gap for the wooden gangway and hide the side wall.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Another strip of ceramic tiling creates a skylight over the passageway to the school and leads to the multi-purpose hall, whilst also enclosing the toilets.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

A further strip ends before connecting with the farmhouse in order to form the playground.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The materials employed seek to provide a neutral, austere atmosphere, purposefully avoiding an excess of permanent stimulants.

Further lines, ornamentation and colour will be more than catered for by the future little users and their guardians, who can renovate the decoration as often as they like, and far more effectively than we could.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Escola Bressol en Vilanova del Vallés / David Sebastian + Gerard Puig Arquitectes" 27 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/431920/escola-bressol-en-vilanova-del-valles-david-sebastian-gerard-puig-arquitectes/> ISSN 0719-8884