the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Miguel Marcelino
  6. 2012
  7. House On A Warehouse / Miguel Marcelino

House On A Warehouse / Miguel Marcelino

  • 01:00 - 25 September, 2013
House On A Warehouse / Miguel Marcelino
House On A Warehouse / Miguel Marcelino, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 26

  • Architects

  • Location

    Chicharo, Portugal
  • Structural Engineering

    João Esteves
  • Plumbing Engineering

    José Rodrigues
  • General Contractor

    João Felício
  • Area

    437.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. The briefing was to build a three-bedroom house on top of a warehouse built in the 80's, where part of the roof was made with a flat slab and a small balcony, precisely with that idea of later building the house.

© João Morgado
© João Morgado

Given the constraints of the existing warehouse, the house shape turns out to be automatically set: a box that rests on the existing structure. The rooms are placed to the east, the toilets to the west, as well as the kitchen, looking to a centennial olive tree. The existing balcony will be maintained and "duplicated" as a shading element. The living room is placed south where its south/east corner is diagonally cut in a way that the balcony could enlarge and offer an outdoor area protected from the sun and rain, overlooking the valley.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "House On A Warehouse / Miguel Marcelino" 25 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/430834/house-on-a-warehouse-miguel-marcelino/> ISSN 0719-8884