the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Wellbeing
  4. Thailand
  5. SOOK Architects
  6. 2013
  7. Baan Suan Mook / SOOK Architects

Baan Suan Mook / SOOK Architects

  • 00:00 - 24 September, 2013
Baan Suan Mook / SOOK Architects
Baan Suan Mook  / SOOK Architects, © Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

© Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio + 41

  • Architects

  • Location

    Hua Hin, Prachuap Khiri Khan, Thailand
  • Design Team

    Rujnumporn Keskasemsook, Nuttachat Kosintranont, Aumpika Amloy
  • Area

    1770.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

Text description provided by the architects. Baan Suan Mook is a small resort in the midst of pineapple field on the Hin Lek Fai hill, Hua Hin. The resort is surrounded by a countryside atmosphere, which is different from the other resorts on the Hua Hin beach.

Phase 1 consists of 14 hotel rooms, function rooms, a restaurant and a banquet room. The owner wanted to build a resort on a plot of a land received through inheritance to generate income in the property which set to be increased in the value due to the dramatic rise of the real estate in Hua Hin. Most of the agricultural lands in the outskirts of Hua Hin have been replaced by the residential housing development and because of that, the owner wanted to build this resort to help preserve the large plot of a pineapple field and to live after retirement.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The idea for the design is to straighten the cultural landscape which consists of agricultural plantations including pineapple, coconut, mango, wild grass- flowers and the native basil, the significant indigenous ingredient of local cuisine, which has a strong smell and a light test.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The old spirit houses of a household god and ancestor made by local farmer which found on the site, give a clue of vernacular architecture such as simply gable roof, wooden feature, Lighten by elevated ground floor and relax verandah.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Simple and Light become the keywords. The selection of structural steel for the building’s framing system allows a long span and cantilever which give a sense of Lighten. The system can be adapted easily and the construction to finish sooner just likes a wood framing in a traditional house.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

In order to make the main function visible from the main street and easy to access, the building is situated in parallel to the street. The verandah space below the elevated floor is not only used as a relaxing space but also as a link to connect the view from the front yard to the backyard with the silhouette of the Hin Lek Fai hill outline. The light from the restaurant make people feel comfortable and safe when walking at night.

Site Plan
Site Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Baan Suan Mook / SOOK Architects" 24 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/430263/baan-suan-mook-sook-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.